HURRA! Stevns Klint er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Foto: Rudy Hemmingsen.

Stevns Klint er optaget på UNESCOs verdensarvsliste

Bæredygtighed

23/06/2014 14:18

Freja Eriksen

UNESCOs verdensarvskomite har optaget Stevns Klint på sin liste over enestående verdensarv på det årlige møde i Qatar.

Kulturminister Marianne Jelved siger:

'Jeg er stolt over, at UNESCOs verdensarvskomite har anerkendt Stevns Klints helt unikke værdi. Og ikke mindst over, at Danmark dermed endnu en gang har bidraget til den fælles verdensarv og på den måde er med til at binde bånd på tværs af landegrænserne'.

Borgmester i Stevns Kommune Mogens Haugaard Nielsen siger:

'Vi er ovenud tilfredse. Successen er et resultat af mange menneskers og instansers utrættelige arbejde for en fælles sag. Det er kun lykkedes, fordi vi har stået sammen, og ikke mindst har det lokale engagement fra borgerne langs klinten været afgørende. Nu glæder vi os til at vise vores nykårede verdensarv frem for en masse mennesker i respekt for områder, som UNESCO anbefaler'.

Den store massedød

Stevns Klint er en geologisk lokalitet i verdensklasse. Midt i den hvide klint er et tyndt, mørkt lag af ler, som kaldes Fiskeler. Leret rummer historien om den asteroide, der ramte jorden for 66 millioner år siden, hvor halvdelen af alle dyrearter, herunder dinosaurerne, uddøde. 

En ansøgning om at blive verdensarv er ikke nogen nem sag. Bag ansøgningen ligger en årelang indsats fra eksperter fra Østsjællands Museum og Københavns Universitet, der har beskrevet Stevns Klint og gennem sammenligning med andre steder i verden har påvist klintens helt særlige værdier. Fra Stevns Kommune, som har deltaget i arbejdet både økonomisk og med beskrivelsen af forvaltningen og beskyttelsen af klinten og ikke mindst fra stevnsboere, som engagerede har forvisset UNESCOs eksperter og komiteen om, at der er lokal opbakning bag ansøgningen.

Fakta

Stevns Klint er det fjerde sted i Danmark, der bliver optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Jelling blev som det første sted i Danmark optaget på listen for 20 år siden, og siden er Roskilde Domkirke og Kronborg Slot kommet til. Med til de danske verdensarvssteder hører også Ilulissat Isfjord i Grønland som en del af Rigsfællesskabet. UNESCOs prestigefyldte liste nærmer sig 1.000 steder.

Mest Læste

Annonce