Stikprøve afslører skattesnyd i metroen

Skat har indledt en omfattende undersøgelse af de ansatte på Københavns metrobyggeri, skriver Politiken fredag. Selvangivelserne for i alt 600 medarbejdere – næsten halvdelen af de ansatte på byggepladserne – bliver nu gransket, efter at en stikprøve viste, at kun hver sjette medarbejder havde betalt hele sin skat for 2013.

 I alt var der tale om manglende personskat på 1,3 millioner kroner, omtrent 16.000 kroner per person. Dertil kommer andre skattejusteringer, så Skat i alt har fundet fejl for 3 millioner kroner i sine stikprøver. 

Oplysningerne er kommet frem i en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået hos Skat, og det vækker opsigt hos både politikere og eksperter, skriver Politiken. En af landets førende skatteadvokater, Torben Bagge, siger, at den høje fejlprocent tyder på, at der kan være tale om systematisk skatteunddragelse blandt de firmaer, der bygger metroen, især fordi mange af firmaerne bruger udenlandsk arbejdskraft.

»Det er umiddelbart påfaldende, at der er fejl i 82 procent af indberetningerne. Man kan ikke frigøre sig fra den tanke, at det muligvis er noget, virksomhederne bevidst har spekuleret i for at gøre deres nettoudgifter mindre. Arbejderne fra udlandet kan jo ikke forventes at gennemskue reglerne, så det er virksomhedernes ansvar«, siger Torben Bagge til Politiken.
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) er enig. Hans første reaktion på tallene er, at det ligner omfattende social dumping.

»Jeg bliver skideærgerlig, hver gang jeg hører om social dumping, og ikke mindst når det finder sted i et statsligt projekt. Det er konkurrenceundergravende for alle de mange virksomheder, der følger reglerne«, siger Benny Engelbrecht til Politiken.

»Jeg håber, at det viser sig, at der ikke er tale om systematisk snyd, men jeg må sige, at det er, hvad det ligner. Så jeg er glad for, at Skats intelligente stikprøvekontrol virker«, siger skatteministeren videre til Politiken.

Metroprojektet er landets største byggeri og ventes at koste mere end 22 milliarder kroner. Bag projektet står Metroselskabet, der ejes af staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. Metroselskabet har udvalgt det italienske selskab CMT til hovedentreprenør, og CMT har igen hyret omkring 250 underleverandører. 

Det fremgår af de oplysninger, Skat har sendt til Fagbladet 3F, og som offentliggøres i et samarbejde mellem fagbladet og Politiken, at en stikprøvekontrol af 100 lønmodtagere fra fem udvalgte virksomheder viste, at 82 af dem havde betalt for lidt i skat i 2013. Hos to af de fem virksomheder overvejer Skat, om overtrædelserne er så grove, at det skal koste virksomheden en bøde.

Efter den overraskende store fangst besluttede Skat at kigge nærmere på 25 virksomheder. Det har siden vist sig, at 17 af dem tilsyneladende har styr på skatten, og kontrollen er derfor indsnævret til 8 virksomheder med i alt 600 ansatte, skriver Politiken. 

Hos hovedentreprenøren CMT siger kommunikationschef Jens Munch, at alle underentreprenører og leverandører har fået indskærpet, at de skal følge dansk lov. 
»Vi har da ikke interesse i andet. Men det er myndighedernes ansvar at håndhæve lovgivningen. Det er ikke CMT’s rolle«, siger han til Politiken.

 

Emneord: Social dumping, Skatteunddragelse, Skatteminister, Metrocityring, Metro
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.08.17 Infrastruktur
  37 strakspåbud efter social dumping aktion på sjællandske villaveje

  "På aktionen så vi ofte eksempler på, at udenlandske virksomheder ikke var anmeldt i RUT, som de ellers har pligt til. I alt var der 19 RUT-overtrædelser på 39 gennemførte besøg," siger Brian Brink Larsen, der er tilsynschef for social dumping i Arbejdstilsynet.

 • 25.03.15 Politik
  Lovændring skal sikre bedre lønvilkår for gods- og buskørsel

  Regeringen fremsætter i dag et lovforslag, der skal stramme op på reglerne om, at chauffører på danske lastbiler skal aflønnes efter det danske overenskomstniveau, når der køres i Danmark. Forslaget er en udløber af regeringens aftale om social dumping med SF og EL. Samtidig udsendes et supplerende lovforslag i høring, der også skal sikre lønvilkårene på gods-, bus- og taxiområdet.

 • 25.02.15 Politik
  Øget indsats mod social dumping

  Rødovre Kommune har indgået samarbejdsaftale med LO Hovedstaden om indsatsen mod social dumping.

 • 09.10.14 Infrastruktur
  EU-alliance mod social dumping vokser

  Transportminister Magnus Heunicke har ved et ministerrådsmøde præsenteret syv konkrete forslag til klarere regler mod ulovlig cabotagekørsel. På rådsmødet diskuterede ministrene bl.a. muligheden for et åbent marked for civile droner i EU.