Støjberg tav om selvmordsforsøg blandt barnebrude

Integrationsminister Inger Støjberg (V) undlod at oplyse om, at det havde ført til selvmordsforsøg og akutte indlæggelser, at ministeren i februar adskilte barnebrude fra deres mænd på asylcentrene.

Det viser et svar, som ministeren har givet til Folketinget. Det møder nu hård kritik fra politikerne i Folketingets integrationsudvalg, hvor Støjberg var i samråd den 15. marts om barnebrude, hvor selvmordsforsøg og indlæggelser ikke blev nævnt, skriver metroxpress.

»Jeg må jo konstatere, at de informationer, som Inger Støjberg vælger ikke at dele, er dem, der får hendes politik til at fremstå i et dårligt lys. Her er det jo relevant, at der har været selvmordsforsøg, og at det har været et voldsomt pres for ganske unge flygtninge at blive splittet fra deres kærester,« siger Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, som nu stiller yderligere spørgsmål i sagen.

Integrationsordfører Josephine Fock fra Alternativet mener også, at ministeren burde have delt oplysningerne.


»Vi hørte først om det i pressen. Ministeren har ansvaret for at give det fulde billede, og det har hun ikke gjort her. Det er meget problematisk,« siger hun.

Hun bakkes op af Liberal Alliances Laura Lindahl, der også undrer sig over, at ministeren valgte ikke at give indsigt i sin viden.

»Det burde ministeren have orienteret os om, da det er relevant i forhold til emnet. Men vi vil som hovedregel ikke acceptere barnebrude – især ikke hvis der er meget stor aldersforskel.«

Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig.

Professor i forvaltningsret, Jørgen Albæk Jensen, Aarhus Universitet, vurderer, at det ikke var i strid med loven om ministres ansvarlighed, da hun valgte ikke at dele sin viden om selvmordsforsøg med Folketinget.

- Jeg vil mene, at ministeren burde have informeret om de psykiske problemer og selvmordsforsøg blandt de mindreårige ægtefæller, der var skilt fra deres partnere, da emnet var oppe i et samråd i Folketinget. Det ville være relevant. Jeg mener dog ikke, at man kan gå så langt, at det er en overtrædelse af ministeransvarlighedsloven, siger han.

I et svar til Folketinget forklarer Inger Støjberg, at Integrationsministeriet den 4. marts modtog notatet fra Røde Kors med informationer om blandt andet selvmordsforsøg blandt de adskilte asylpar. Notatet indgik i forberedelsen af det samråd, som blev afholdt den 15. marts om barnebrudene i Integrationsudvalget.

Men på selve dagen, hvor samrådet afholdes, ringer Støjbergs ministerium til Røde Kors og siger, at notatet ikke skulle have været sendt til ministeriet.

Ministeren forklarer, at hun ikke delte notatet med Folketinget, ’idet denne efter ministeriets opfattelse skulle håndteres af Udlændingestyrelsen som ansvarlig for indkvarteringsordningen’.

Emneord: Integration, Inger Støjberg
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også