Støjbergs ministerium ændrer praksis efter Paposhvili-dom

Syge udlændinge kan ved en fejl være blevet sendt ud af Danmark. Ministerium justerer nu sin praksis.

Udlændinge- og Integrationsministeriet ændrer nu praksis i kølvandet på Paposhvili-dommen, hvor ministeriets håndtering er kommet i mediernes søgelys.
 
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har erkendt, at hendes ministerium var for langsomt til at rette ind efter dommen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
 
Ifølge Ombudsmandens oplysninger er nogle sager blevet behandlet forkert, og syge udlændinge kan fejlagtigt være sendt ud af Danmark.
 
Ministeriet skal fremover gå længere for at sikre sig, at en udvist udlænding har adgang til at modtage behandling. 
 
Det fremgår af et tillæg til en redegørelse om humanitær opholdstilladelse. Tillægget er mandag blevet sendt til Folketinget i kølvandet på et tidligere samråd med ministeren.
 
Ved vurderingen af adgangen til behandling skal der ses på omkostninger, socialt og familiært netværk samt afstand.
 
- Der vil være en høj tærskel for, hvornår behandling ikke anses for faktisk tilgængeligt og vil skulle vurderes fra sag til sag ud fra de konkrete omstændigheder i sagen, lyder det i tillægget.
 
Paposhvili-dommen gav en alvorligt syg georgisk mand medhold i, at Belgien ikke kunne udvise ham, selv om han var kriminel. Dommen betyder, at også Danmark skal rette ind.
 
Men det gik der for lang tid med, har ministeren erkendt.
 
Folketingets Ombudsmand har bedt ministeriet svare på, hvordan det vil rette op på situationen og sikre sig, at en lignende situation ikke opstår.
 
De danske myndigheder har ledt efter alvorligt syge udlændinge, som er blevet udsendt af Danmark formentlig i strid med dommen.
 
På det seneste samråd oplyste ministeren, at Danmark fortsat leder efter en alvorligt syg.
 
Udlændinge- og Integrationsministeriet har været i direkte kontakt med fem af de otte personer, som er udsendt, og fundet adressen på to andre.
 
/ritzau/
 
Emneord: 100418, Inger Støjberg, Paposhvilii-dommen, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Social
  Landsformand: Aarhus Kommune har svigtet mennesker med udviklingshandicap i årevis

  Aarhus Kommune har i årevis set stort på den ene kritiske tilsynsrapport efter den anden. Levs landsformand Anni Sørensen mener, at de ramte beboere og deres pårørende fortjener en kæmpe undskyldning fra kommunen – og ser i øvrigt sagen som et skandaløst eksempel på misrøgt af handicapområdet.

 • 10.04.18 Sundhed
  Ny brugerundersøgelse skal forbedre Sundhedsplatformen

  Sundhedsplatformen er hurtig og stabil, men brugervenligheden halter. 27% af medarbejderne på Region Hovedstadens hospitaler er tilfredse med systemet, 40% er utilfredse, mens hver tredje hverken er tilfreds eller utilfreds.

 • 10.04.18 Social
  Københavns Kommune vil tilkende flere førtidspensioner og fleksjobs

  "Vi skal have nedbragt antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og omvendt tilkendt flere førtidspensioner og fleksjobs,” siger Beskæftigelses- og integrationsborgmesteren efter en taskforce har set på kommunens praksis for tildelinger af førtidspension og fleksjob.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.