Stop Spild af Mad vil have national fond mod madspild

Frivilge organisationer imod madspil mangler penge. Stop Spild af Mad stifter foreslår en national fond.

Kampen mod madspild i Danmark hviler på frivillige skuldre og velmenende danskere, men det kan ikke blive ved.

- Vi kan ikke blive ved med at klare det med frivillig arbejdskraft. Og som det ser ud lige nu, kan vi godt bruge meget mere mad, siger Bente Schjødt fra Nordjysk Fødevareoverskud.

Af samme årsager har Nordjysk Fødevareoverskud nu henvendt sig til Aalborg Kommune for at få øget bevillingen, så man får råd til at lønne to medarbejdere, der kan hjælpe med den daglige drift og kontakt til større virksomheder.

- Vi er i hvert fald nødt til at gøre noget for, at det her kan fortsætte, siger Bente Schjødt til DR Nordjylland.

Hun understreger, at foreningen er taknemmelig for de 200.000 kroner, man i dag modtager fra Aalborg Kommune.

Men det kræver mere, hvis behovet for gratis fødevarer skal dækkes.

Mediefællesskabet DenOffentlige

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

Hos Aalborg Kommune roser rådmand for kultur og sundhed Mads Duedahl (V) foreningen for deres arbejde og kalder det et ’godt og sympatisk projekt’.

Men umiddelbart er han ikke klar til at afsætte flere penge af til Nordjysk Fødevareoverskud, som er en del af kommunens frivilligpulje.

- Hvis vi skulle imødekomme ønsket om to fastansatte medarbejdere, så skulle vi bruge 40 procent af hele puljen på det her ene projekt, og det ville være noget, der gik fra sorggrupper, voksenvenner og mange andre gode initiativer, siger han.

I stedet mener han, at de lokale madspilds- og fødevareoverskudsorganisationer bør gå sammen om og kæmpe for, at initiativerne bliver en del af regeringens satspulje, som hvert år fastsættes i forbindelse med finanslovsforhandlingerne på Christiansborg.

Det er ikke nogen dum ide, siger stifter og bestyrelsesformand for foreningen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

Hun foreslår, at virksomheder og forretninger i branchen sætter penge af til en fond, der kan hjælpe med at finansiere uddelingen af fødevarer.

- Virksomheder skal bruge penge på at komme af med det ’affald’, de har i overskud, så i virkeligheden sparer de penge ved for eksempel at give deres mad til Nordjysk Fødevareoverskud. Hvorfor opretter man ikke en fond i Danmark, som delvist er støttet af de store fødevarevirksomheder og måske også af Folketinget?, siger hun til DR Nordjylland.

Det socialdemokratiske folketingsmedlem vil gerne erkende, at der skal gøres noget politisk for kampen mod madspild. Men penge vil han ikke love.

- Det står på vores to do-liste at gøre noget ved det her. Men om det er penge eller en anden organisering, det ved jeg ikke. Men det kan ikke blive ved at hænge på frivillige hænder, siger Orla Hav.

Emneord: Stop spild af mad, Selina Juul, 121018
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også