Stor forskel på kommuners sanktioner af jobparate

Der er store forskelle på, hvor ofte kommunerne sanktionerer jobparate kontanthjælpsmodtagere.

Risikoen for at få færre penge udbetalt som kontanthjælpsmodtager svinger en hel del fra kommune til kommune.

Således er adressen afgørende for, hvad konsekvensen lyder, hvis man eksempelvis bliver væk fra aktivering eller ikke får søgt nok ledige stillinger. Det viser en gennemgang af kommunernes praksis, som Dansk Arbejdsgiverforening har foretaget.

Læs også vores temaavis om Socialkrisen

I gennemsnit sanktioneres knap hver fjerde - 23 procent - af alle jobparate kontanthjælpsmodtagere i hele landet. Men der er store udsving fra kommune til kommune.

Lemvig topper listen. Her oplevede næsten halvdelen, 47,8 procent, af de jobparate kontanthjælpsmodtagere sidste år at blive trukket i kontanthjælpen, da de ikke rettede sig efter jobcentrets henstillinger. 


Furesø ligger i bunden med 2,4 procent.

Hos Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora, vurderer professor og programleder Jacob Nielsen Arendt, at sanktioner har en virkning.

- Meget forskning kigger på de forsikrede ledige, men forskningen om kontanthjælp tegner det samme billede: Sanktioner af ledige virker, siger han til Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

- Vi ved fra forskningen på området, at det kan være svært for sagsbehandleren at sanktionere de ledige, de sidder over for i hverdagen, da sagsbehandleren kan blive følelsesmæssigt påvirket. 

Flere af de kommuner, der ligger i bunden af listen, medgiver over for Agenda, at de kunne sanktionere mere.

I konkrete tilfælde kan der dog også være fornuftige overvejelser bag at undlade en sanktion. Det påpeger Helle Linnet, der er formand for Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer, over for Jyllands-Posten:

- Hvis et træk i kontanthjælpen betyder, at der ikke er til huslejen og kommunen skal ud og lede efter en anden bolig, kan det godt være fornuftigt at overveje at undlade en sanktion, siger hun til avisen.

/ritzau/

Emneord: Sanktioner, Kontanthjælpsmodtagere, Kontanthjælpsreformen, Kontanthjælpregler
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 27.01.21 Ledelse
  Betænkning fra Ansvarsudvalget: Ledelsessvigt skal straffes hårdere

  Efter cirka et års arbejde har Ansvarsudvalget i dag afleveret betænkning til erhvervsministeren med en række konkrete forslag til, hvordan man i højere grad vil kunne pålægge ledelse og nøglepersoner i finansielle virksomheder et juridisk ansvar ved uforsvarlig ledelse.

 • 30.05.18 Velfærd
  Regeringen: Flere skal i arbejde - og blive i jobbet

  Mangel på arbejdskraft må ikke bremse væksten i Danmark. Regeringen vil med et nyt udspil gøre 20.000 flere jobparate, give flere ledige mulighed for at blive opkvalificeret og fordoble karantænen for at sige sit job op uden at have et andet på hånden eller sige nej til et job.

 • 09.05.14 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere skal ikke betale for fejl i kommunerne

  Det skal være slut med, at kontanthjælpsmodtagere, der får efterbetalt penge som følge af en fejl hos deres kommune, får modregnet efterbetalingen i deres kontanthjælp.

 • 25.02.13 Velfærd
  Kontanthjælpsreform: Godt med uddannelse

  Regeringen vil flytte alle uddannelsesparate ledige under 30 år ud af kontanthjælpssystemet og pålægge dem at tage en uddannelse. Det er en god idé, mener FTF.

 • 10.02.12 Velfærd
  Kontanthjælpsmodtagere er oftere forgældede

  I gennemsnit har den voksne befolkning i Danmark en nettoformue på knap 400.000 kr. Omkring 36 procent af hele den voksne befolkning har en nettogæld, hvorimod det næsten er 70 procent af kontanthjælpsmodtagerne, der har en nettogæld. Den fjerdedel af kontanthjælpsmodtagerne med den største nettogæld har i gennemsnit en nettogæld på næsten 250.000 kr.