Stor idérigdom omsættes til forskning og innovation for 4,2 milliarder kroner

Samlet set blev der efterspurgt otte gange flere forskningsmidler i 2015, end der blev bevilget.

Der var i 2015 stor efterspørgsel på de konkurrenceudsatte midler fra de tre statslige forskningsfinansierende råd og fonde samt EU. Det viser en ny opgørelse, ’Tal om forskning og innovation 2015’, fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Forskere ansøgte både Det Frie Forskningsråd og EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, for lidt over 11 milliarder kroner i 2015, mens Danmarks Innovationsfond modtog ansøgninger for godt 9 milliarder kroner. Samlet set blev der efterspurgt otte gange flere midler i 2015, end der blev bevilget.

- Det er meget positivt, at danske forskere og virksomheder i så høj grad søger de konkurrenceudsatte forsknings- og innovationsmidler. For det betyder, at der er stor konkurrence blandt forskere og virksomheder om at få del i midlerne. Det er med til at skærpe forsknings- og innovationsprojekterne og på den måde gavne kvaliteten til fordel for forskningen, samfundet og erhvervslivet, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.
 
De tre danske råd og fonde samt Horizon 2020 bevilligede tilsammen 4,2 milliarder kroner til forskning og innovation i 2015. Heraf stod Danmarks Innovationsfond for 1,4 milliarder kroner. Det Frie Forskningsråd og Horizon 2020 bevilgede hver godt 1,2 milliarder kroner til danske deltagere, og Danmarks Grundforskningsfond udbetalte 425 millioner kroner.
 
Det kan du blandt andet læse i ’Tal om forskning og innovation 2015’:
 
De tre statslige råd og fonde samt EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, har modtaget knap 7.900 ansøgninger, hvoraf knap 1.400 har fået bevilling.
Der er samlet blevet ansøgt om knap 31,5 milliarder kroner, hvoraf der er blevet bevilget over 4,2 milliarder kroner til forsknings- og innovationsprojekter hos de fire råd, fonde og programmer.
Succesraten for ansøgt beløb er lavest med 11 procent for både Det Frie Forskningsråd og Horizon 2020, mens succesraten i Danmarks Innovationsfond er 16 procent.
Emneord: Forskning, Uddannelses- og Forskningsministeriet, Ulla Tørnæs, Offentlig støtte, Offentlig kommunikation
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 12.06.19 Ledelse
  Stress-forskernes ni anbefalinger til ledere om bedre arbejdsliv

  Otte stress-forskere har samlet ni gode råd til ledere, som gerne vil styrke produktivitet og trivsel for medarbejdere og hjælpe dem til et arbejdsliv i balance. Anbefalingerne er et supplement til arbejdet i regeringens Stresspanel, siger forskerne.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 22.02.19 Velfærd
  Bliv klar til valgdebat: Ove Kaj P og Jørn Henrik P i samtale om velfærd

  PODCAST: "Mennesket er ikke så rationelt som økonomer gerne vil gøre det til. Vi er kortsynede," siger Jørn Henrik Petersen. "Politikerne vil fortsætte centraliseringen, for det er en forudsætning for fremtidens velfærdsstat," siger Ove Kaj Pedersen. Hør tredje del af Nick Allentofts velfærdsdebat med de to professorer.

 • 28.11.18 Sundhed
  Regioner støtter uafhængig forskning

  7 millioner kroner til uafhængig forskning skal nu omsættes til resultater for patienterne.

 • 09.11.18 Bæredygtighed
  Forskere vil skabe bæredygtig kemi

  Aarhus Universitet er gået sammen med otte andre europæiske universiteter om at skabe grøn, bæredygtig og bionedbrydelig kemi med en produktionsmetode, der bruger lys og enzymer og ikke genererer affald. Det kan være skelsættende for en industri, der ellers er en af klodens mest forurenende.