Foto: Shutterstock

Stort boom i telemedicin

Coronapandemien har skabt et boom i antallet af digitale konsultationer i sundhedsvæsenet. Nu skal Region Syddanmark tage erfaringerne fra foråret med i det videre arbejde med at udbrede brugen af blandt andet videokonsultationer, mener formanden for Region Syddanmarks digitaliseringsudvalg, Mette Bossen Linnet (V).

Da coronapandemien i foråret 2020 lukkede store dele af samfundet ned, tvang det flere institutioner og virksomheder til at tænke ud af boksen – også sundhedsvæsenet. Det førte til et boom i antallet af blandt andet telefon- og videokonsultationer.
 
Antallet af digitale konsultationer – også kaldet telemedicin – i Region Syddanmark steg fra 341.348 i 1. halvår 2019 til 467.086 i 1. halvår 2020. Det var en naturlig konsekvens af, at adgangen til blandt andet sygehusene var yderst begrænset i foråret.
 
Siden da er antallet og andelen af digitale konsultationer faldet, men det ligger dog stadig over tallene for 2019. En del af forklaringen på faldet er, at mange kroniske patienter ikke alene kan varetages virtuelt, men også har brug for fysisk fremmøde. Det betyder, at flere af de kroniske patienter, som kunne få konsultationer virtuelt under COVID-19-udbruddet i foråret, nu bliver tilbudt fysisk fremmøde, efter at restriktionerne er blev lettet.
 
Formanden for Digitaliseringsudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet (V), siger:
 
- Vi har som mål i Region Syddanmark, at 30 pct. af de ambulante konsultationer i vores sundhedsvæsen skal foregå digitalt. De digitale konsultationer er en stor fordel for såvel borgerne som sundhedsvæsenet. Borgeren slipper for en muligvis længere rejse for at komme til sygehuset, og lægerne på sygehusene kan hurtigt omstille sig fra én konsultation til en anden. Samtidig er det selvsagt en stor fordel i disse tider, at vi begrænser de fysiske møder så meget som muligt.

Stort ledelsesmæssigt fokus

På alle sygehusene er der et stort ledelsesmæssigt fokus på, hvordan erfaringerne fra COVID-19 kan fastholdes, og man vil forsøge at forankre muligheden for telemedicinsk kontakt i de enkelte patientforløbsbeskrivelser og i de konkrete arbejdsgange.
 
Det glæder Mette Bossen Linnet:
 
- Der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden vil se en større grad af telemedicinske løsninger vinde indpas i sundhedsvæsenet. I takt med at flere og flere borgere bliver vant til at klare de fleste ting online, vil efterspørgslen på digitale konsultationer med al sandsynlighed også stige. Vi skal som et moderne sundhedsvæsen være klar til at tilbyde vores patienter de løsninger, de efterspørger, og derfor er både Region Syddanmark og ledelserne på de enkelte sygehuse meget optagede af at udvikle denne del af vores tilbud til borgerne.
Region Syddanmark på DenOffentlige.dk Region Syddanmark
Aktivitet: Artikler: 38 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.02.21 Sundhed
  Patientrettigheder til hurtig udredning og behandling bliver genindført

  Antallet af COVID-19 patienter på sygehusene er nu faldet så meget, at patientrettighederne til hurtig udredning og behandling genindføres den 1. marts 2021. I dag er ca. 12 pct. af de medicinske sengepladser og ca. 15 pct. af de intensive sengepladser planlagt til COVID-19 i brug.

 • 25.02.21 Sundhed
  Kræftens Bekæmpelse: Sådan får vi tidligere og bedre diagnoser af kræft

  Halvdelen af alle kræftpatienter kommer ikke direkte i kræftpakkeforløb. Men ingen ved præcist, hvad der sker med dem. Og derfor kan sundhedsvæsenet heller ikke for alvor forbedre den tidlige opsporing af kræft. Og det er fatalt for patienterne. Kræftens Bekæmpelse udsender i dag en ny rapport, der skal bane vejen for forbedringer.

 • 23.02.21 Sundhed
  2.500 sårbare og ældre borgere får fremskudte vaccinationstilbud

  Borgere i 17 kommuner bliver visiteret til og kontaktet om et særligt vaccinationstilbud i uge otte. Vaccinationen kan ikke bookes online eller via telefon.

 • 23.02.21 Sundhed
  Pioner i blodkræftforskning modtager Hagedorn Prisen 2021

  10.000 danskere går uvidende rundt med kroniske blodkræftsygdomme og dermed risiko for bl.a. livstruende blodpropper. Det er et område, professor Hans Hasselbalch har viet sit professionelle liv til at forske i. Et arbejde, han betegner som en hjertesag. For sin imponerende og skelsættende indsats modtager han Hagedorn Prisen 2021 på 1,5 mio. kr.

 • 22.02.21 Sundhed
  Godt nyt: Flere lægemidler til sjældne sygdomme

  Flere patienter med sjældne sygdomme får mulighed for behandling, når der løbende godkendes flere lægemidler til sjældne sygdomme. Det er et stort plus for de mange patienter, siger Lægemiddelindustriforeningens koncernchef Ida Sofie Jensen.