Stort fald i narkotikadødsfald

Sidste år var antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere det laveste i 19 år. I 2012 var der 210 såkaldte narkotikarelaterede dødsfald. Det er markant færre end i 2011, hvor der blev registreret 285 dødsfald.

Ikke siden 1993 har Rigspolitiet registreret så få dødsfald blandt stofmisbrugere som i 2012. På landsplan døde 210 stofmisbrugere sidste år, og dermed går udviklingen for første gang i flere år i den rigtige retning. 

Det glæder sundhedsministeren, der har igangsat flere initiativer for at øge livskvaliteten og forhindre dødsfald hos stofmisbrugere.

"Ethvert dødsfald er et for meget. Derfor er jeg også glad for, at vi nu for første gang i mange år ser et markant fald i antallet af mennesker, der mister livet som følge af deres stofmisbrug. Jeg har også en forhåbning om, at udviklingen fortsætter de kommende år. Der er i hvert fald taget flere konkrete initiativer fra regeringens side, der skal give stofmisbrugerne mulighed for en bedre tilværelse og føre til færre dødsfald", siger sundhedsminister Astrid Krag.  

Sundhedsministeren peger på, at regeringen eksempelvis har givet kommunerne mulighed for at etablere stofindtagelsesrum, hvor de hårdest ramte stofmisbrugere kan tage deres stoffer under opsyn af personale. Og at man forsøgsvis i en række kommuner har udleveret såkaldte overdosispakker til stofmisbrugere med lægemidlet Naloxone, der virker som modgift ved en overdosis. Dermed kan stofmisbrugere give hinanden akuthjælp, indtil ambulancen når frem. 

Største fald i Syddanmark 

Antallet af dødsfald blandt stofmisbrugere er faldet i hele landet, men det største fald er sket i Region Syddanmark, hvor man sidste år registrerede 54 dødsfald. I 2011 var der 91. 

Og også i Midtjylland har man haft færre dødsfald i 2012 i forhold til 2011, hvor 56 mennesker mistede livet som følge af stofmisbrug. I 2012 var det 37.

Læs mere på www.sum.dk

Emneord: Sundhed, Astrid Krag, Narkotika, Stofmisbrugere, Dødsfald, Region Syddanmark, Region Midtjylland, Akuthjælp, Stofindtagelsesrum
Ministeriet for Sundhed og Ældre på DenOffentlige.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse
Aktivitet: Artikler: 53 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.