Studerende skal løse kommunale udfordringer

Hvordan gør vi frivillighed på ældreområdet fedt at prale med? Hvordan finder vi de unge frivillige? Og hvordan skal frivillige give ensomme ældre det nærvær, de mangler i hverdagen? De spørgsmål er studerende fra VIA University College i Randers blevet sat til at besvare.

Det er studerende fra Sygepleje- og Pædagoguddannelsen, samt studerende fra uddannelsen Psykomotorisk terapeut, der de næste tre uger skal finde løsninger på virkelighedens udfordringer.

Byd ind på virkeligheden

Randers Kommune har 24 ældrecenter, hvor der på alle er frivillige borgere tilknyttet. Men desværre ikke nok. I projektet, som VIA University College og Randers Kommune står bag, bliver det de studerendes opgave at løse udfordringen om at skaffe flere frivillige hænder til ældreområdet.

”Hvis buddene er bæredygtige nok, kan de sagtens blive til virkelighed,” siger Sigrid Vest Arler, som er frivilligkoordinator på ældreområdet. Sammen med sine to kollegaer Mette Søby og Line Fiil Andersen koordinerer og underviser hun frivillige på ældrecentrene. De tre kvinder præsenterede d. 3. oktober de unge studerende for frivilligområdets råb om hjælp. På Thors Bakke i Randers sad de studerende med ørerne stive og labben i vejret. Projektet blev umiddelbart godkendt af de unge, og buddene væltede allerede ind.

Ensom trods samvær

Sigrid Vest Arler trykker på Enter, og billedet på det hvide lærred skifter. En blå cirkel dukker op.

”Hver fjerde ældre føler sig ensom. Det er en ret stor procentdel,” siger hun. Sigrid peger på cirklen på væggen.

”Det overraskende er, at halvdelen af disse ældre faktisk føler sig ensomme i selskab med andre. Samvær med andre mindsker altså ikke ensomhed. Det gør nærhed derimod,” konkluderer Sigrid. En anden dimension af projektet er, at de studerende i grupperne skal diskutere hvilke frivillige aktiviteter, der kan sættes i gang for at give de ældre nærvær i hverdagen.

Hjerner i blød

”Vi håber på at få en masse nye, gode bud frem i lyset. Vi ved, at unge og ældre mennesker faktisk fungerer rigtig godt sammen. Vi håber, at de studerende vil tænke nyt og kreativt i forsøget på at hverve frivillige og hjælpe vores ældre,” siger konsulent på ældreområdet og tovholder på projektet, Erla Buhl.

Frivilligkoordinatorerne Sigrid, Line og Mette lægger i deres oplæg stor vægt på, at både de frivillige og de ældre ikke kan puttes i ensformige, stereotype kasser.

”Vi har både børn og voksne, som frivilligt hjælper på plejecentrene. Og de ældre må endelig ikke ses som en grå, kedelig masse. Alle ældre har ressourcer, og det er netop dem, vores frivillige skal have frem,” siger Sigrid Vest Arler. De studerendes hjerner skal lægges i blød, da både Peter på 3 år, Maria på 19 og Gerda på 84 skal fylde i tankerne de næste tre uger.

 
Emneord: Studerende, Innovation, Ædrecentre, Ældre, VIA University College
Randers Kommune på DenOffentlige.dk Randers Kommune
Aktivitet: Artikler: 146 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 07.12.13 Kalle Nielsen
  Offentligt koordinerede frivillige?

  Det er en mærkelig tid, hvor det offentlige flytter personale fra potentiel direkte pleje / service til ansættelse af personale der skal få kontakt til, skrive kontrakter med og koordinere arbejdet for ulønnede frivillige. Og hvad med de frivillige: hvad med deres arbejdsrettigheder, erstatninger ved arbejdsskader, arbejdspladsmopning, sexchikane den ene og den anden vej, - - for slet ikke at tale om patienternes / beboernes retskrav. Når det offentlige hyrer og koordinerer frivilliges arbejde, så er der i praksis tale om et arbejdsgiver- / arbejdstagerforhold - og de frivillige bør være omfattet af arbejdsmiljø- og andre arbejdsretlige love som alle andre hyret af det offentlige.

 • 15.10.13 Sigrid Vest Arler, Frivilligkoordinator på ældreområdet
  Frivilliges involvering

  Kære Kaj,
  På ældreområdet i Randers Kommune er vi er helt enige i din betragtning om, at de frivilliges involvering ikke skal overskride faggrænserne. Samtidig synes vi også, det er vigtigt, at vi ikke alene sætter en grænse mellem de frivillige og det lønnede personale, men også inddrager de ansattes faglige kompetencer, når vi sætter frivillige aktiviteter i gang. Det er fx altafgørende, at vi udnytter personalets viden om og forståelse af den enkelte borgers behov, muligheder og begrænsninger, for at de frivilliges involvering skal blive en god oplevelse for alle de involverede parter. Heldigvis har vi rigtig mange dygtige medarbejdere, som har et virkelig godt blik for, hvordan vi bedst kan inddrage de relevante aktører, for at bidrage til at den enkelte borger kan leve et meningsfuldt liv – med opmærksomhed på fysisk velbefindende, såvel som psykisk og social trivsel.
  Mvh
  Sigrid

 • 09.10.13 Kaj Ivan Graversen
  Frivillige

  Frivilligt arbejde slutter ved faggrænsen! Personlig pleje, rengøring, servering af mad og kaffe samt toiletbesøg er fagligt arbejde.
  Frivilligt arbejde på ældrecentre kan være underholdning, køreture i det fri eller ud af huset som kørestolsskubbere. Kan også være tryghedspersoner som f.eks. "Vågekoner".
  Frivillige må aldrig blive ulønnede medarbejdere for kommunerne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også