Styrelse efter talmagi: Det var en fejl

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal nu forklare, hvorfor Folketinget er blevet præsenteret for stærkt sminkede tal for overbelægningen på landets sygehuse.

Hvorfor ændrede sundhedsministerens administration pludselig definitionen på overbelægning? Var ministeren klar over, at ændringen blev foretaget? Og hvorfor fik Folketinget og offentligheden aldrig noget at vide?

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen trækker nu sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i et hastesamråd allerede i næste uge.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Det sker efter avisen Danmark har afdækket, hvordan embedsfolk i Sundhedsdatastyrelsen i foråret 2016 ændrede på central regnemetode, der fik tallene for overbelægning på sygehusene til at styrtdykke fra den ene dag til den anden. Ændringen blev foretaget umiddelbart efter, at daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) indgik en aftale med regeringens støttepartier om en akutpakke til 415 millioner kroner, som skulle få overbelægningen til at falde og patienter væk fra sygehusgangene.

Ved flere lejligheder har sundhedsministeren præsenteret folketingspolitikere for overbelægningstal udregnet efter den nye metode - uden at ministeren har fortalt om justeringen.

Den nye regnemetode betød eksempelvis, at antallet af dage med overbelægning i første halvår af 2016 faldt fra 118 dage til 68 dage på medicinsk afdeling på Regionshospital Randers, viser et svar fra Sophie Løhde til sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra november 2016.

Til avisen Danmark har Sundhedsdatastyrelsen, som har ansvaret for databasen esundhed.dk, hvor overbelægningstallene figurerer, forklaret, at der er tale om en beklagelig fejl. Angiveligt skulle en embedsmand fra styrelsen af egen drift have ændret på regnemetoden efter et møde i Sundhedsministeriet i marts 2016, hvor embedsmanden havde fået en opfattelse af, at ændringen skulle gennemføres efter aftale med Sundhedsministeriet og Danske Regioner. Den 1. september 2017 - halvandet år efter ændringen - rettede styrelsen fejlen.

Sophie Løhde, der i dag er minister for offentlig innovation, siger i et skriftligt svar til avisen Danmark, at hun ikke kender det møde, som skulle være afholdt mellem hendes eget departement og Sundhedsdatastyrelsen i marts 2016.

- Og jeg kan blankt afvise, at jeg i min tid som sundhedsminister har besluttet at ændre definitionen på overbelægning, siger hun i det skriftlige svar.

Ifølge nuværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby blev hun først bekendt med sagen tirsdag aften i denne uge i forbindelse med avisens henvendelse til ministeriet.

- Jeg blev i går aftes gjort bekendt med, at der er sket en fejl i Sundhedsdatastyrelsen – og at der på grund af fejlen er oversendt forkerte oplysninger til Folketinget. Jeg har derfor med det samme bedt om en redegørelse og om at der bliver oversendt en berigtigelse af tallene til Folketinget, siger hun i et skriftligt svar til avisen Danmark. 

Emneord: Embedsmandsstyre, Centraladministrationen, Sundhedsministeriet, Sundhedsminister, Sophie Løhde, Ellen Trane Nørby, Region Hovedstaden, Region Syddanmark, Overbelægning, Sundhedsdatastyrelsen, Kjeld Møller Petersen, Bent Hansen, Danske Regioner, Flemming Møller Mortensen, Socialdemokraterne, Sundhedsområdet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 10.11.17 Niels Høiby
  overbelægningsdefinitioner

  Det er meget trist, men desværre ikke enestående, hvad der er sket i Sundhedsministeriet. For godt 20 år siden, mens Birthe Weiss var sundhedsminister, ændrede Sundhedsministeriet i 1996-98 pludselig og skjult for offentligheden beregningsmetoden for de danske sundhedsudgifter, så ældreforsorgen og handicapområdet (kommunernes ansvar) blev indregnet, selvom de intet har med sundhedsvæsenet at gøre. Derved blev de danske udgifter fra at være blandt de laveste nu blandt de højeste blandt sammenlignelige lande. Det var åbenbart opportunt, men blev afsløret af embedslæge Nils Rosdahl, som skrev en artikel i Ugeskrift for læger om det (Tallenes tale eller Yes Prime Minister. Ugeskr. Læg. 2000;162:4966-67) og jeg har også omtalt det i min debatbog 'Pengene eller Livet' (2001). Så der er intet nyt under solen som også beskrevet i Jesper Tynnels bog 'Mørkelygten' og i Tim Knudsens og Pernille Boye Kochs bog 'Ansvaret der forsvandt'.
  For et par år siden fremkom Finansministeriet med et nyt moralkodeks for embedsmænd og baggrunden var en række enkeltsager som 'har sat et kritisk lys på embedsværket' som finansminister Claus Hjort Frederiksen udtalte. Kodeks omfatter 7 punkter: 1) Lovlighed, 2) Sandhed, 3) Faglighed, 4) Udvikling og samarbejde, 5) Ansvar og ledelse, 6) Åbenhed om fejl, 7) Partipolitisk neutralitet.
  Bedøm selv om nogle af de 7 punkter er glemt i Sundhedsministeriet - Ups! Næh, som man ved en fejl har overtrådt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 16.09.19 Bæredygtighed
  Ministerium dropper fagkontorer: Kraftcentre skal indfri klimamål

  Ministerium nedlægger fagkontorer og erstatter dem med såkaldte kraftcentre, som skal koordinere arbejdet med analyser og løsninger frem mod de centrale klimamål.

 • 25.06.19 Sundhed
  EU-guld til sund erhvervsklynge

  Danmark er førende inden for samarbejde mellem erhvervsliv og det offentlige, når der skal udvikles ny teknologi. Flere danske klyngeorganisationer har modtaget EU-kommissionens guldcertifikat for at fremme sundhed gennem samarbejde.

 • 19.06.19 Sundhed
  Omlægning til økologi på hospitalerne afsluttet med stor succes

  Region Hovedstadens politiske mål om omstilling af alle hospitalskøkkener i Region Hovedstaden til minimum 60% økologi er mere end nået. Projektet omkring omstilling til økologi afsluttes her i juni måned med stor succes.

 • 02.06.19 Sundhed
  Mange er uden arbejde fem år efter hjernerystelsen

  En tilsyneladende banal hjernerystelse kan få langvarige konsekvenser – patienter med vedvarende smerter har nemlig markant større risiko for, at de fem år efter enten er arbejdsløse eller på førtidspension, viser ny stor undersøgelse.

 • 03.05.19 Sundhed
  Tryggere vej fra sygehus til eget hjem

  En sygeplejerske fra Lejre Kommune får nu sin faste gang på Holbæk Sygehus. Her skal hun samarbejde med indlagte borgere fra Lejre Kommune, deres pårørende og sygehusets personale. Målet er at gøre det tryggere at vende hjem efter indlæggelsen.