Styrelse nægter at slette skolebørns private data

Styrelse var blevet bedt om at fjerne data fra trivselsmålinger på skolebørn, men det er ikke sket.

På trods af, at forældre til skolebørn omkring nytår var blevet lovet, at myndighederne ville slette private data fra en trivselsmåling, er der endnu ikke sket noget.

Det skriver Politiken.

Undervisningsministeriet har beklaget, at tusindvis af forældre og børn blev vildledt, da skoleeleverne i de årlige nationale trivselsmålinger mellem 2015 og 2017 blev lovet anonymitet, uden at det rent faktisk var tilfældet.

​Databeskyttelse, IT-sikkerhed og etik

Læs mere på vores temaside

Mange forældre blev bekymret over at læse i Politiken, at Styrelsen for It og Læring (Stil) reelt gemte de følsomme persondata om børnene med cpr-numre på ubestemt tid.

Nogle skred til politianmeldelser af ministeriet. Andre skrev til ministeriet med krav om, at deres børns trivselsdata blev slettet.

Og nu har forældrene fået svar fra styrelsen:

- Stil imødekommer ikke din anmodning om sletning af dit barns besvarelser i trivselsmålingen, er det enslydende svar i de afgørelser, som en række borgere har sendt til Politiken.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skriver i en kommentar til avisen, at ministeriet er i gang med at behandle en klage over styrelsens afgørelse.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

- Jeg kan ikke kommentere verserende klagesager. Men jeg vil fremadrettet arbejde for, at borgere får mulighed for at få slettet data, lyder det fra Merete Riisager.

Siden nytår har ministeren genstartet målingen, som løber af stablen fra 20. marts. Men hun har nu sikret, at børn kan afgive anonyme svar på papir.

Undervisningsministeriet har siden 2015 gennemført trivselsmålinger af elever ned til 0. klasse.

/ritzau/

Emneord: 120318, Styrelsen for It og Læring, Databeskyttelse, Trivelsmåling, Folkeskole, Merete Riisager
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 12.03.18 Anne-Marie Krogsbøll
  Hvornår går det op for folk...

  ..., at vi lige så stille har fået et embedsapparat og nogle politikere, som ikke mere går ind for åbenhed og demokrati, men som dybest set tænker totalitært? Der har været det ene eksempel efter det andet på dette de senere år.

  Det er ved at blive tydeligt, at befolkningen ikke bryder som om dette åbenlyse eller skjulte snageri i deres privatliv. Alligevel vil myndighederne - på trods af ulovligheden - ikke slette data.

  Disse data vil - sammen med millionerne af andre private data, såsom genomdata, sundhedsdata, Facebook-data etc. - blive misbrugt til dels at højne værdien af ministrenes private aktiebeholdninger via diverse digitale vækststrategier, som direkte har salg af vore private data som råstof og lokkemiddel. De fleste af ministrene har private aktier i de dertil relaterede virksomheder:
  http://stm.dk/_a_1628.html

  Derudover vil vore privatlivsdata, som myndighederne i stigende grad i det skjulte tilraner sig, på sigt snigende blive brugt mod os til at bekæmpe politisk oppossition og politiske modstandere. Og det gælder alle de skiftende regeringspartier - de tænker alle i stigende omfang totalitært - målet helliger - godt hjulpet af enorme økonomiske kræfter i baggrunden - midlet.

  Vi reduceres bid for bid fra mennesker i egen ret til dataobjekter, hvis værdi består i, om vore data kan sælges til industrien.

  Og paradoksalt og symptomatisk nok: Jo mere myndighederne overvåger borgerne, jo mere lukker de samtidig for indsigt i egne ministerier, partikasser og påstået "privatliv" - såsom kvotekongevenskaber, som for enhver fornuftigt tænkende borger selvfølgelig ikke er private og uden interesse for offentligheden mht. habilitet og korruption.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også