Ikke-vestlige efterkommere er mønsterbrydere inden for iværksætteri

Velfærd

19/11/13 11:09

Ikke-vestlige efterkommere bryder mønsteret for, hvordan en dansk iværksætter ser ud. Og de er – tilsyneladende – gået lettere igennem den økonomiske krise, viser ny undersøgelse

De er blevet flere, de er yngre, og kvinderne står for den største vækst i antal. Ikke-vestlige efterkommere bryder en række mønstre for, hvordan en iværksætter i Danmark ser ud, viser en ny undersøgelse fra Danmarks Statistik:

  • Mens der er blevet 20 % færre etnisk danske iværksættere fra 2007 - 2011, er der blevet 30 % flere iværksættere, som er ikke-vestlige efterkommere.
  • Mens etnisk danske iværksættere har rundet 41 år, er iværksættere, der er ikke-vestlige efterkommere, kun 26 år.
  • Mens antallet af kvindelige iværksættere er faldet fra 2007 – 2011 hos etnisk danske iværksættere, er antallet af kvindelige iværksættere hos ikke-vestlige efterkommere steget betydeligt.

Den typiske iværksætter, som er ikke-vestlig efterkommer, er dog fortsat en mand. Han er 26 år, er gift, har 1-2 børn, og så er det mest sandsynligt, at han hopper direkte fra et fast job over og bliver iværksætter.

Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen:

Det er glædeligt, at så mange ikke-vestlige efterkommere springer ud i som selvstændige. Og ikke mindst, at de bryder mønstrene og viser andre tilgange til det at blive iværksætter. Men det er især vigtigt, at de, som har potentiale til at udvikle vækstvirksomheder, får tilført de kompetencer, der skal til.

Kigger man på den samlede andel af personer, der bliver iværksættere, bekræftes udviklingen: Mens det i 2011 kun er 0,4 % etniske danskere, der bliver iværksættere, er det 0,8 % af alle ikke-vestlige efterkommere.

Ikke-vestlige efterkommere starter især virksomhed inden for Handel og Hoteller & Restauranter. Kvindelige iværksættere, der er ikke-vestlige efterkommere, starter især virksomhed inden for Frisørsaloner og Aktiviteter vedrørende fysisk pleje.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce