40.000 anmeldelser om året: Hjemmehjælpere kan lægge politiet ned

Ledelse

01/08/2015 09:15

Nick Allentoft

40.000 ekstra politianmeldelser - hvert år. Det er, hvad politiet kan se frem til, hvis pædagoger, hjemmehjælpere og andre omsorgsarbejdere skal anmelde hver eneste episode med vold eller trusler til politiet. Det viser beregninger, som fagforbundet FOA har foretaget. Det skriver Avisen.dk.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

- Hvis de insisterer på, at vi anmelder samtlige episoder, kan vi lægge politiet fuldstændigt ned, siger Per Grieger-Rene, som er arbejdsskadekonsulent i FOA, der er en af de største fagforeninger for social- og sundhedsarbejdere til Avisen.dk.

Som Avisen.dk skrev i sidste uge, er det blevet endnu sværere for omsorgsarbejdere at få erstatning, hvis de bliver udsat for vold på jobbet. En praksisændring i Erstatningsnævnet betyder, at det nu er næsten umuligt at få erstatning uden en politianmeldelse.

      Læs også: Flere børn og demente kan blive politianmeldt

Det betyder, at omsorgsarbejdere skal melde for eksempel børn, demente og handicappede, som de er ansat til at passe, til politiet for slag og spark, der er uddelt i afmagt, kådhed eller psykotisk tilstand. Ellers har de ikke en chance for at få erstatning for voldsepisoderne.
Ud over at det sætter omsorgsarbejdere i et etisk dilemma, vil de mange politianmeldelser også give politiet bunker af overarbejde.

        Læs også: Ventetider for arbejdsskader er eksploderet

Omsorgsarbejdere er nemlig i høj grad udsat for trusler og vold på jobbet, fordi de netop ofte arbejder med utilregnelige mennesker. Medlemsundersøgelser, som FOA har foretaget, viser, at mellem 20 og 25 procent af medlemmerne i løbet af et år oplever vold eller trusler på jobbet. Det svarer til cirka 40.000 episoder om året, hvoraf en forsvindende lille del anmeldes til politiet på nuværende tidspunkt.

Hos politiet er man heller ikke begejstret ved udsigten til 40.000 ekstra anmeldelser om året.
- Det vil give en kæmpe arbejdsopgave for os, og vil i den grad belaste vores folk, siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet til Avisen.dk.

Det tager både tid og ressourcer at behandle den type sager, og det vil gå ud over andre politiopgaver, forklarer han.

- Jeg synes ikke, det lyder hensigtsmæssigt at melde de sager til politiet, især hvis det er sager, hvor gerningsmanden alligevel ikke kan straffes, siger han.

Erstatningsnævnet holder imidlertid på, at en politianmeldelse er nødvendig.
- I de fleste tilfælde kan vi ikke vide, hvad der præcist er sket, uden en politimæssig undersøgelse. Uden den kan vi ikke afklare, om personen er berettiget til erstatning, siger Michael Lerche, der er landsdommer og formand for Erstatningsnævnet til Avisen.dk.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.