En menneskelig fejl er årsagen til, at store mængder palmeolie er endt som slimede klumper på strandene ved Lillebælt, efter at der blev udledt 2.223 ton palmeolie ved en brand på havnen i februar.
Beredskabsstyrelsen oplyser til metroxpress, at man i første omgang glemte flydespærringen og først 12 timer senere fik sat den i vandet, så olien ikke kunne forlade havnebassinet.
»Vores indsatsleder beder om at udlægge flydespærring mellem klokken tre og fire natten til torsdag. Vi kan se, at der torsdag eftermiddag bliver tjekket op på det, og der ligger den der stadigvæk ikke,« siger Lars Nordahl Lemvigh, beredskabsdirektør i Trekantområdets Brandvæsen, som beklager fejlen.
Læs også: Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt
»Hvad der ligger til grund for det, det har vi ikke kunnet genskabe,« siger han til metroxpress og forklarer, at man fremover vil rette op på det.
Hos Danmarks Naturfredningsforening vækker fejlen hovedrysten:
»Det er jo en noget seriøs fejl – lidt ligesom hvis brandvæsenet var kommet af sted uden slanger,« siger havbiolog Henning Mørk Jørgensen, som peger på, at det er nærmest umuligt at fjerne de store mængder opskyllet palmeolie fra strandene:
»Man kan samle klumperne op nu, men man vil aldrig kunne fjerne det hele. Ligger der stadig noget tilbage, når sommeren kommer, og temperaturen i sandet nærmer sig palmeoliens smeltepunkt et sted lige under 40 grader, bliver det noget fedtet og sikkert ildelugtende stads på Lillebælts strande,« siger hun til metroxpress.