Sygdom og behandling kan gå ud over lysten og evnen til sex. Det er helt naturligt.
Alligevel er det et emne, det kan være svært at snakke med patienter om. Det vil Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg gøre noget ved.
Det skriver DR Syd.
To medarbejdere på Urologisk Afdeling har som de første på sygehuset fået en Master i Sexologi. Den ene er sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen, der nu også kan kalde sig sexolog.
- Det er rigtig vigtigt at turde at tale om det. Hvis behandleren ikke nævner seksualiteten og snakker med patienten om det, så bringer patienten det heller ikke på banen, siger hun til DR Syd.
Med sin master i sexologi har sygeplejerske Birgitte Tingskov Andersen fået en ny viden. Eksempelvis har hun lært, hvordan hun kan blive endnu bedre til at hjælpe både patienter og pårørende.
- Jeg har tidligere arbejdet meget med urologien og mødt patienter med seksuelle problemstillinger. Jeg har bare haft svært ved at finde ud af hvilke værktøjer og råd, jeg skulle give patienterne, siger hun.
Hun har blandt andet lært, at en stor del af den hjælp, hun kan give patienterne, er at lytte.
- Jeg behøver ikke altid at have en løsning. Alene det at få snakket om det, er for mange en løsning i sig selv, siger hun og fortsætter:
- Og så er jeg blevet mere fokuseret på at have partneren med i dialogen. Det betyder rigtig meget for parforholdet, at man kan snakke om seksualitet - også i et sygdomsforløb, siger hun.
Niels Bjerrum fra Varde, der er formand for prostatakræftforeningen PROPA i Sydjylland, har selv haft prostatakræft. Han er glad for initiativet på Sydvestjysk Sygehus.
- Når man er blevet opereret for prostatakræft, så er man impotent, og det er vigtigt, det er noget, man taler om. Der er eksempler på, at ægtepar må gå fra hinanden, og det gør ondt, siger han til DR Syd.
Totalsex - Erotiske noveller og sexfantasier på Totalsex.