Der var få uger til valget: Politikere lavede budgetforlig de ikke troede på

Politik

04/9/18 5:23

Nick Allentoft

Lydoptagelser fra byrådsmøde viser nu, at Aarhus-politikere har klar over store usikkerheder i det budget, de vedtog op til kommunalvalget sidste år. Flere forventede besparelser senere.

Et hul i kommunekassen i Aarhus på over 200 millioner kroner om året de kommende år har udløst voldsomme beskyldninger mellem politikerne i landets andenstørste by. Torsdag anklagede Venstres byrådsmedlem Gert Bjerregaard den socialdemokratiske borgmester, Jacob Bundsgaard, for mulig vildledning, da budgettet blev lagt sidste efterår.

Men nu viser lydoptagelser fra det afsluttende møde 12. oktober 2017, at Gert Bjerregaard og Venstre var udmærket klar over risikoen for, at budgettet var for optimistisk. Konservative sagde, at de var sikre på, budgettet ville føre til nedskæringer. Det skriver Politiken.

Kort før Gert Bjerregaard stemte ja til budgettet, erkendte han, at aftalen var usikker. Mødet blev lydoptaget og kan høres på Politikens hjemmeside.

»Vi har stillet krav om i budgetaftalen, at såfremt de her forudsætninger ikke holder, så er det forligskredsen, der skal skabe en økonomisk balance. Dermed skal man ikke tørre ansvaret af på usikkerheden af på kommende byråd«, sagde Gert Bjerregaard og stemte ’ja’.

Borgmesteren havde inden da slået fast, at Aarhus Kommune kunne regne med at tjene 180 millioner kroner om året på en forventet reform af den økonomiske udligning mellem kommunerne. Men reformen kom aldrig. Millionerne udeblev. Da budgettet skulle underskrives i oktober, sagde Gert Bjerregaard, at han og Venstre tog ansvar, hvis forudsætningerne skulle vise sig ikke at holde. Hans partikollega, Venstre-rådmand Bünyamin Simsek, tilføjede, at partiet ikke rigtigt troede på budgettet, de stemte ja til.

»Vi har sagt, at mange af de forudsætninger er for gunstige. Nogle af dem har vi selv påpeget andre gange og fået afvisning på«, sagde Simsek.

Konservatives Mac Pereira Kristensen gik endnu videre:

»Jeg tror da helt bestemt, det her budget ender i en sparerunde om et par år. Der er en række af de her forudsætninger, der er overestimerede«.