Det danske velfærdssamfund er under pres. Der er stigende krav til kvaliteten af velfærdsydelserne i den offentlige sektor, og væksten er for lav. Det er bl.a. med det afsæt, at regeringen meget snart lancerer en ny 2025-plan for Danmark.
OPS - Få overblik her
I Dansk Erhverv og FTF vil vi gerne her give bud på et tema, som vi finder afgørende for udviklingen af velfærdssamfundet. Højere kvalitet med begrænsede ressourcer i den offentlige sektor kræver innovation, nye alliancer og samarbejde, også på tværs af arbejdsgivere og lønmodtagere – og mellem den offentlige og den private sektor. Heldigvis er samarbejde og udvikling en klar dansk styrkeposition, bl.a. på arbejdsmarkedet, hvor vi sammen løser problemer og satser på uddannelse og ny viden.
LÆS OGSÅ: Hver tredie udbud afgøres alene på pris
Hos Dansk Erhverv og FTF tror vi på, at øget samarbejde mellem det offentlige og private er en af løsningerne. Der findes allerede mange gode eksempler på frugtbart offentligt privat samarbejde, lige fra et klassisk eksempel som Falck, der på baggrund af et solidt hjemmemarked er blevet til en international virksomhed til nye eksempler, hvor en sygeplejerske har udviklet en intelligent ble, der kan forbedre plejen af de ældre.
Men vi mener langt fra, at vi får det fulde potentiale ud af den viden, der ligger i den offentlige sektor og de virksomheder, der leverer produkter og ydelser til det offentlige. Vi skal være mere ambitiøse og fx skabe rammerne for, at offentlig efterspørgsel efter nye intelligente løsninger udvikler markedet og danner grobund for vækst i det private.
I Danmark har vi en lang og solid tradition for at tale sammen på tværs af holdninger, og mellem direktører, chefer og ansatte. Vi danskere er som mennesker og samfund drevet af et pragmatisk behov for udvikling, og det er netop udvikling, forandringsparathed og nytænkning, der bør samles i en ny OPS-enhed, der skal styrke og øge samarbejdet mellem det offentlige og det private.
Strategisk forankring i en national OPS-enhed
Mere offentlig-privat samarbejde opnås, hvis vi skaber en strategisk forankring i en ny OPS-enhed, der samler indsatsen for konkurrenceudsættelse, offentlig privat innovation og offentlig private partnerskaber samt internationalisering. Det er nødvendigt, hvis øgede ambitioner om offentlig-privat samarbejde skal indfries. Vi ved, at strategisk forankring er en afgørende faktor, når det kommer til vækst og performance. Senest viser en undersøgelse fra Teknologisk Institut og Cevea, igangsat på initiativ af blandt andet FTF, at på trods af ens rammevilkår klarer en række virksomheder sig bedre, fordi de tænker strategisk og bruger deres strategi aktivt, når de laver innovation i samarbejde med bl.a. medarbejderne.
Skal det offentlig-private samarbejde for alvor op i gear, er en national forankret strategi derfor helt afgørende. Både for virksomheder og det offentlige er det nødvendigt, at gode erfaringer deles, at vi kan skabe et samlet dansk marked for gode løsninger – der så kan eksporteres, at vi får professionaliseret både indkøb af produkter og ydelser og sikret langt flere og langt bedre offentlig-private innovationsprojekter. Hvor offentlig og privat viden og innovationskraft for alvor kommer i spil.
Tiden er inde til at samle relevante kompetencer og videnscentre i en ny national enhed for offentlig-privat samarbejde. Med en ny slagkraftig OPS-enhed, der er organisatoriske drivkraft i en samlet national strategi for at udvikle og opbygge nye offentlige og private alliancer kan der skabes den nødvendige strategiske forankring. Vi er overbeviste om, at en national OPS-enhed, der understøtter ambitionerne for Danmark, vil føre til en stor samfundsmæssig gevinst ved at styrke og øge samarbejdet mellem det offentlige og det private.