KL klar med egen version af embedsmand-anbefalinger

Ledelse

14/1/16 7:19

Nick Allentoft

Nu opfordrer KL til lokal debat om forholdet mellem politikere og embedsværk, skriver DR København.

Kommunerne bør tage en debat om forholdet mellem kommunalpolitikere og embedsmænd. Det mener KL, der vil starte debatten med en kommunal oversættelse af Bo Smith-udvalgets anbefalinger. Det skriver DR P4 København.

Læs også: Analyse af Bo Smith-udvalgets anbefalinger: Glemmer embedsværkets omverden

Hvordan skal kommunens forvaltning agere op til et valg? Og hvordan siger politikerne fra, hvis de mener, at forvaltningen ikke er politisk neutral? Den slags spørgsmål vil Kommunernes Landsforening, KL, gerne have, at kommunerne tager stilling til. Derfor præsenterer de i dag et inspirationskatalog til lokal debat.

Inspirationskataloget tager udgangspunkt i de syv embedsmandspligter, Bo Smith-udvalget nedfældede i et kodeks. Men pligterne bliver præsenteret i en kommunal kontekst.

- Kommunernes virkelighed er en anden end i staten. Bare det, at der i staten er en ansvarlig minister, mens der i en kommune er en kommunalbestyrelse, der er et kollegium, gør en forskel. Dagligdagen ser også anderledes ud, siger Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL, til DR P4 København.

Læs også: De tror de leder samfundet men.....

De syv pligter handler blandt andet om partipolitisk neutralitet, pligten til at tale sandt og til at overholde loven. Det sidste har en særlig relevans i kommunerne mener Frank Jensen, medlem af Bo Smith-udvalget og overborgmester i København.

- Vi arbejder efter lovgivning, vi skaber ikke ny lovgivning. Derfor er det vigtigt, at embedsmændene og politikerne har respekt for, at vi skal overholde landets love af hensyn til borgerne, virksomhederne og alle dem, vi er meget tæt på ude i kommunerne, siger Frank Jensen (S) til DR P4 København.

Alle kommuner modtager KL’s oplæg til debat. Derudover overvejer KL flere initiativer, der kan hjælpe kommunerne med at tage hul på emnet.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce