Kristian Jensen advarer om ny flygtningestrøm

Politik

17/04/2016 13:19

Nick Allentoft

»Min vurdering er, at hvis ikke vi får sat en prop i hullet i Libyen, vil der komme en ny bølge af flygtninge til Europa, som den vi så sidste år, inden for de næste par måneder«, siger udenrigsminister Kristian Jensen i et interview med Politiken Søndag.

Frygten for, at EU’s aftale med Tyrkiet får flygtninge til at søge mod Europa via Libyen og Italien, vokser. Situationen får nu udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at advare mod en mulig ny flygtningestrøm op gennem Europa.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

»Min vurdering er, at hvis ikke vi får sat en prop i hullet i Libyen, vil der komme en ny bølge af flygtninge til Europa, som den vi så sidste år, inden for de næste par måneder«, siger udenrigsminister Kristian Jensen i et interview med Politiken Søndag.

LÆS OGSÅ: Vi er midt i en demokratisk systemkrise

Flere EU-lande har udtrykt bekymring for, at Italien hverken er rustet til eller har viljen til at holde på et stigende antal flygtninge, mens deres asylansøgning behandles. Samtidig har Østrig gjort det klart, at de planlægger at styrke grænsekontrollen til Italien. 

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm er enig i udenrigsminister Kristian Jensens analyse. Han forklarer, at der på kort tid er kommet mere end 13.000 flygtninge via Libyen til Italien. 

Alene i marts ankom knap 10.000 flygtninge til Italien. Sidste år var det antal under 3.000, viser tal fra FN. Aftalen mellem EU og Tyrkiet om håndtering af flygtninge, der kommer til Grækenland, kan være en del af forklaringen, mener Kamm.

»Når jeg spørger mit apparatur, tegner der sig et billede af, at den aftale, EU har lavet med Tyrkiet, vil forøge presset på ruten fra Libyen mod Italien«, siger han til Politiken Søndag. 
Udenrigsminister Kristian Jensen forklarer, at Islamisk Stat er begyndt at tage menneskesmugling op som finansieringskilde, hvilket belaster situationen yderligere. Ifølge Kristian Jensen er der behov for, at Danmark indleder »en ny strategi« i bekæmpelsen af Islamisk Stat. Han er derfor klar med et trecifret millionbeløb, som skal være med til at forbedre forholdene for de civile i Irak og Syrien.

»Der er brug for, at vores nuværende indsats kombineres med en ny civil indsats, så flere flygtninge enten kan blive eller vende tilbage hurtigere«, siger Kristian Jensen til Politiken Søndag og peger konkret på tre initiativer ud af flere. 

For det første skal minerydningen i Syrien intensiveres, så det bliver lettere for fordrevne i Irak og Syrien at vende hjem. Et andet initiativ går ud på at træne politi, toldere og anklagere fra Jordan, Irak og Libanon i bekæmpelse af terrorfinansiering. På den lange bane vil han i samarbejde med Storbritannien igangsætte modkampagner på sociale medier mod Islamisk Stat i selve Irak. 

 

Mest Læste

Annonce