McKinsey rapport baner vejen: Minister åben for privatisering af vand og varme

Infrastruktur

16/08/2016 08:22

Nick Allentoft

»Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger minister Lars Chr. Lilleholt.

Vand og varme kan blive billigere for forbrugerne, hvis de eksisterende forsyningsvirksomheder udsættes for konkurrence og i flere tilfælde privatiseres. Sådan lyder konklusionen i en hemmeligholdt rapport, som regeringen har bestilt hos konsulenthuset McKinsey, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt er åben for at gå den vej, som McKinsey anviser.

»Jeg er som minister forbrugernes talsmand. Når analyser peger på, at der er et stort effektiviseringspotentiale, er det min opgave at se på, hvordan det kan realiseres,« siger Lars Chr. Lilleholt.

Regeringen vil fremlægge en forsyningsstrategi i løbet af de kommende måneder.

LÆS OGSÅ: Politikere: Effektiv drift og tryghed kommer før privatisering

Spekulationsobjekter

Brancheforeningerne for fjernvarmeværker og vandværker kritiserer regeringen for at ville gøre både drikkevandsforsyningen og fjernvarmeværkerne til mulige spekulationsobjekter for investorer og bruge dagsordenen om effektiviseringer til et ideologisk opgør med forsyningssektorens ”hvile i sig selv”-princip, hvor der i dag ikke skal genereres et økonomisk overskud til ejerne.

»Det utrygge ved hele manøvren er, at det ikke er et åbent spil, men foregår under radaren, hvor vi ikke engang kan få lov til at se McKinseys rapport i sin helhed. Vi foretrækker en åben debat om, hvorvidt det er forbrugerne og samfundet, der skal drive disse selskaber, eller om man vil give det hele frit og lade markedet råde,« siger Kim Mortensen, administrerende direktør i Dansk Fjernvarme.

Erfaringer fra udlandet

Danske Vandværkers adm. direktør, Allan Weirup, mener, at regeringens plan om en ny forsyningsstrategi samtidig er et forsøg på at skaffe flere penge til den økonomiske plan frem mod 2025. Planen skal vedtages til efteråret.

»Et salg af nogle af de kommunalt ejede selskaber vil give penge til kommunerne, men som reglerne er nu også til statskassen. Det lyder jo meget godt, at man vil effektivisere, men der er altså dårlige erfaringer fra udlandet med hensyn til at privatisere forsyningssektoren,« siger Allan Weirup.

Mest Læste

Annonce