Omfattende rapport: Målstyring i det offentlige går ud over de svageste

Ledelse

13/04/2016 22:53

Nick Allentoft

Styring efter resultater i den offentlige sektor virker stik imod hensigten på tre store velfærdsområder. Og de svageste borgere er de mest udsatte, når faglige skøn bliver erstattet af tjeklister.

Sådan lyder konklusionen i den hidtil mest omfattende opgørelse af målstyring foretaget af det uvildige analyseinstitut med det mundrette navn Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, forkortet Kora.

Det skriver Politiken torsdag.

Ledelsesavisen #2

Læs også Ledelsesavisen

Nyt slag mod NPM

Stine Johansen: Gør op med retningslinier

Hedensted går kreative veje for at finde løsninger

Dokumentation: Regelstyring virker ikke

Se den samlede udgave af Ledelsesavisen #2 her.

Vil du modtage Ledelsesavisen fremover, så klik her.

Vil du vide mere om Forum og være medlem, så klik her.

Rapporten, som er baseret på 60 danske og udenlandske studier om de 3 store velfærdsområder folkeskole, beskæftigelse og socialområdet – konkluderer også, at målstyring har en række alvorlige slagsider. Kort fortalt fokuserer de undersøgte institutioner for meget på målene, så de mister blikket for andre væsentlige opgaver.

Læs flere artikler om dette i Ledelsesavisen

»Der er ikke noget, der tyder på, at resultatbaseret styring er en rigtig god styreform på de tre velfærdsområder«, siger seniorforsker Marie Østergaard Møller fra Kora, som har stået i spidsen for projektet, til Politiken.

»Resultatbaseret styring fører for ofte til, at de offentlige institutioner prioriterer de letteste borgere eller bedste elever højest, fordi det giver mere målbar og hurtigere effekt at få den gruppe løftet«, siger Marie Østergaard Møller til avisen.

Et eksempel fra undersøgelsen er jobcentre, som satser på de forreste i arbejdsløshedskøen – eksempelvis ressourcestærke nyuddannede – så langtidsledige med større problemer bliver glemt.

Hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt og privat ansatte, blandt andet socialrådgivere, lærere, skoleledere og pædagoger, kalder undersøgelsen for et wake-up call for politikere, der nu må tage et opgør med de »meningsløse måltal, kontrol- og dokumentationskrav«, siger formand Bente Sorgenfrey.

Formand for Socialrådgiverne Majbrit Berlau og formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo er på samme linje.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) skriver i en mail til Politiken, at »rapporten hejser et opmærksomhedsflag. Det kræver omtanke at få sat de rigtige og nuancerede mål, når der er tale om brede og komplekse opgaver. Og det kan vi helt sikkert alle blive bedre til. Men jeg synes, at det vil være dumt, hvis vi sagde, at nu skrotter vi alle tanker om at sætte mål og måle resultaterne af vores arbejde i den offentlige sektor«.

Mest Læste

Annonce