Region dømmer grønt, gult eller rødt lys for din livsstil

Velfærd

27/05/2015 10:19

Nick Allentoft

Er du rød, gul eller grøn? Det vil Region Syddanmark bruge næsten 40 millioner kroner på finde ud af.

Projektet hedder TOF - 'Tidlig opsporing og forebyggelse' - og det skal hjælpe med at finde borgere mellem 30 og 49 år, som risikerer at udvikle en kronisk sygdom som eksempelvis diabetes, hjerte-kar-sygdomme eller lungesygdommen KOL, skriver DR Syd. - læs mere om projektet her

I første omgang sender regionen et spørgeskema ud til borgere i de kommuner, der er med i projektet, fortæller projektleder Signe Skaarup Andreassen.

- Vi spørger ind til en række livsstilsfaktorer - rygestatus, vægt, højde, madvaner og så videre. Tilsammen giver borgernes svar os en idé om deres sundhedstilstand, siger hun til DR Syd.

Ti kommuner i regionen deltager i projektet, og det er kommunerne Varde, Esbjerg, Haderslev, Aabenraa, Middelfart, Kerteminde, Nyborg, Svendborg og Langeland.

De tre farver skal på mange måder forstås som et trafiklys: Grøn betyder sund livsstil, gul er for eksempel for rygere, mens overvægtige rygere placeres i det røde felt, for her er faren for livsstilssygdomme størst.

De to sidstnævnte grupper bliver opfordret til at få et tjek hos deres familielæge:

- Forventningen til projektet er at få noget viden om, hvordan vi bedst opsporer og forebygger den voksende andel af livsstilsrelaterede sygdomme, der har stor negativ betydning for borgernes livskvalitet, og som også koster samfundet rigtig dyrt siger Signe Skaarup Andreassen.

Mest Læste

Annonce