Socio-sundhedssystemet – Fremtidens system

Velfærd

23/10/13 7:00

Freja Eriksen

Ny bog giver klare og brugbare opskrifter på stærke forbedringer i sundheds- og socialsystemerne: Saml dem og forbedr ydelserne i begge sektorer.

Tog man alle ressourcer knyttet til sundheds- og socialsystemerne og samlede dem for en given befolkning, ville man have en mulighed for at ændre afgørende og i en positiv retning på den måde, som ydelser leveres på i begge sektorer. Man kunne give en ledelseskomité ansvar for anvendelse af midlerne med kun tre betingelser: 1. Der må ikke dannes nye sygehuse, 2. Ingen patienter må ligge i primærsystemets akutsenge i mere end 24 timer, og 3. Der skal leveres mindst det samme niveau af ydelser, som der ydes nu. Ville det system, man danner ud fra disse betingelser ligne noget man kender i dag?  

Det system, der skabes ud fra disse betingelser, vil maksimere motivet for at overholde det lavest effektive omkostningsniveau for en given behandling (lowest effective level of care). For alt det, der kan spares, kan anvendes andetsteds. Det maksimerer samtidig kvalitetsmotiver, da man selv skal gøre alt der ikke gøres godt nok om. Det giver udelukkende positive incitamenter for at tildanne en fleksibel, højt tunet og teknologisk avanceret primær sektor, der er topmotiveret for at koordinere, kommunikere og følge op på det enkelte patientforløb. Finansiering af dette vil komme fra midlerne som nu anvendes til sygehusbehandlinger, der kan klares i den primære sektor, når blot de teknsike og personalemæssige ressourcer følger med.

Når midlerne fra socialvæsnet medtages maksimeres motivationen for samarbejde, for når sygedagpenge og sundhedstjenester kommer fra den samme kasse, maksimeres motivationen for at holde individet raskt og bringe dem, der er syge hurtigst muligt tilbage til de vanlige omgivelser og aktiviteter[i]. I bogen Managed Care in a Public Setting gennemgås den teoretiske baggrund og alle nødvendige aspekter af, hvordan man kan tilrettelægge en proces, der bringer systemet til at fungere.

Dette kan forekomme uoverskueligt, men bogen giver en grundig og detaljeret argumentation, gennemgang og konklusioner, ligesom de praktiske tiltag, der her er skitserede, udpensles i brugbar detalje. Bogen er ingen ”kogebog” som sådan, da mange forhold er afhængige af lokale betingelser som ikke tillader detaljeret planlægning før befolkningen er udvalgt. Det vil naturligvis være overdrevent at springe ud i et system, som er beskrevet i bogen uden først at prøve det af. Til gengæld er der intet til hinder for at prøve det af, kun vores holdninger holder os tilbage. Der er ingen tvivl om, at den proces, som bogen giver en praktisk vejledning i, vil føre til mobilisering af store ressourcer, der vil kunne anvendes anderledes, end de er bundet til i de nuværende systemer. Det er højst sandsynligt, at netto besparelser kan opnås under et samtidigt og alvorligt kvalitetsløft til den primære sundhedssektor og socialsektoren.  Det er en integreret del af tankegangen, at befolkningens egenomsorg og deltagelse skal fremelskes bedst muligt med en kraftig forbedring af sundhedsniveauet som følge. Det er endvidere klart at de, der kommer i gang med processen, vil opdage en lang række gode løsninger, som de ikke ville være kommet i tanke om uden processen.

[i] Steele RE. Managed Care in Public Setting, Nova Science Publishers, NY June 14, 2013 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.