Fotograf Massimo Fiorentino, Kirkens Korshær

Stofindtagelsesrum - derfor

Politik

15/02/2017 12:15

Jeanette Bauer

Kirkens Korshærs opgave er, at være der for mennesker, der har brug for vores hjælp. Derfor møder vi med vores stofindtagelsesrum nogle af de mennesker, der har det værst, med et værdigt tilbud.

Hos Kirkens Korshær bliver vi ind i mellem spurgt, hvorfor en kristen organisation lægger adresse, personale og navn til stofindtagelsesrum flere steder i landet i stedet for udelukkende at fokusere på behandling. Her er vores svar.

Kirkens Korshærs opgave er, at være der for mennesker, der har brug for vores hjælp. Derfor møder vi med vores stofindtagelsesrum nogle af de mennesker, der har det værst, med et værdigt tilbud om ordentlige og rene forhold i stedet for baggårde og opgange, som de ellers ofte må ty til.

Følg Kirkens Korshær på DenOffentlige

Kirkens Korshær deler viden, nyheder og erfaringer på DenOffentlige. Læs mere om organisationen og se alle artikler her.

Det grundlæggende afsæt for alt arbejde i Kirkens Korshær er det dyrebare menneskeliv, menneskers ligeværdighed og forpligtelsen til, at vi tager os af hinanden. For os er det i allerhøjeste grad et kristent formål at være der for nogle mennesker, der har det rigtig skidt og at stå til rådighed med den hjælp, de mennesker måtte ønske.

Vi arbejder i mange sammenhænge uden at stille krav om forandring.

Arbejdet i varmestuerne har til formål at lindre og støtte mennesker, som lever i en elendighed, som ofte ikke lader sig løse. For mange er det et helle i en barsk hverdag at have ét sted, hvor der ikke konstant er fokus på udvikling og ændring, men i stedet på at få lov at være, lige nu, præcis som man er. Det samme gælder i stofindtagelsesrummene, at målet ikke primært er forandring, men at møde mennesket i øjenhøjde, også når det ligger ned. Det er måske her, det udsagn bliver allermest konkret i Kirkens Korshærs arbejde.

Brugerne af stofindtagelsesrum er den gruppe, det er sværest for det etablerede system at komme i kontakt med. Ofte kan de ikke overskue at gå til læge, tandlæge eller gøre brug af andre tilbud fra det offentlige. De har nok at gøre med bare at overleve lige nu og her.

I tilknytning til stofindtagelsesrummene har vi sundhedsrum, hvor vi ud over bl.a. sårbehandling, kan bygge bro til læger, socialrådgivere og misbrugsbehandling. På den måde er stofindtagelsesrummene med til at skabe en relation til en gruppe mennesker, der ikke benytter sig af de behandlingsmuligheder, der er i dag.

Her har vi muligheden for at hjælpe denne gruppe med omsorg, rådgivning og meget andet. Og det viser sig, at misbrugere meget ofte gerne vil have hjælp til et bedre liv. Tit har de ikke magtet at tage hul på de mange problemer, men det kan stofindtagelsesrummene hjælpe dem med at få overskud til.

Det betyder, at den almene sundhedstilstand blandt brugerne ofte bliver forbedret. Og så er muligheden for et succesfuldt behandlingsforløb væsentligt større, fordi brugeren bliver motiveret til at få det bedre og endda sommetider til at komme ud af misbruget.

Med stofindtagelsesrummene kan vi hjælpe med brobygning til lige netop det tilbud, brugerne ønsker, og dermed også hjælpe til for eksempel rusmiddelbehandling, hvis ønsket opstår.

Men det virker kun, hvis et menneske selv har det godt nok til at finde styrken til at få det bedre.

Mennesker, hvis liv er markant præget af afmagt, krise, udbrændthed og modløshed oplever sjældent at blive motiveret til forandring igennem fordømmelse, forbud, afstandtagen og bedrevidenhed. Det gælder os alle, også mennesker i stofafhængighed. Derfor er det så vigtigt, at møde mennesker, der, hvor de er.

Udover brobygning, så bliver sundheden hos brugerne også generelt forbedret, fordi stofindtag på toiletter, i baggårde, på fortove og lignende steder, medfører forøget risiko for infektioner, fejlfix, m.v. Ligesom risikoen for dødsfald ved en overdosis er markant større, når et indtag eksempelvis sker alene på et offentligt toilet.

Og så er der hensynet til omverdenen. Stofindtagelsesrum kommer nærmiljøet til gode, når forbipasserende ikke skal være vidne til den grænseoverskridende situation, det er for begge parter, når et menneske er nødt til at fixe i offentlighed.

Stofindtagelsesrummene er ikke en opfordring til at misbruge, men et tilbud om hjælp til at begrænse skaden og mulighed for at etablere kontakt til sundhedssystem og behandling.

Derfor mener vi, at stofindtagelsesrum er en opgave for Kirkens Korshær.

FAKTA
Kirkens Korshær i Aarhus åbnede stofindtagelsesrum i november 2013. 400 forskellige har brugt rummet 12.500 gange. De seneste måneder er brugen af stofindtagelsesrummet steget, blandt andet fordi, der nu er weekendåbent.

Kirkens Korshær i Odense åbnede stofindtagelsesrum i marts 2014. 530 forskellige brugere har brugt rummet i alt 36.000 gange. Over 100 mennesker er kommet i rusmiddelbehandling.

Kirkens Korshær i Vejle åbnede stofindtagelsesrum i december 2016. Der er indtil videre oprettet 31 brugere af stofindtagelsesrummet.

Mest Læste

Annonce