Henrik Nord er kandidat for Radikale Venstre til Borgerpræsentationen i København
Henrik Nord er kandidat for Radikale Venstre til Borgerpræsentationen i København

Storkøbenhavn skal matche Stockholm

Politik

29/10/13 2:38

I sidste uge kunne man i de fleste medier læse, at de radikale i København ønsker at lægge København og Frederiksberg kommuner sammen. Forslaget handler om at København lige nu sakker bagud. I Sverige taler man om Stockholm og Stor-Stockholm, og ikke om Sødermalm eller Bromma. I Danmark taler vi om Frederiksberg, Gentofte og Tårnby.
I sidste uge kunne man i de fleste medier læse, at de radikale i København ønsker at lægge København og Frederiksberg kommuner sammen. I løbet af ugen har stort set alle politikere på Frederiksberg skudt forslaget ned med argumentet om at Frederiksberg drives meget bedre end København - og at Frederiksberg sandelig var her først. Men forslaget handler ikke om at lægge to kommuner sammen for at få et større rådhus. Det handler heller ikke om, hvorvidt der skal være rødt eller blåt styre. Der er nemlig meget mere på spil.   Forslaget handler om at København lige nu sakker bagud. Stockholm er i fuld gang med at slå sig fast som ”the capital of Scandinavia” og vokser med 3.000 borgere om måneden. København vil få stadig sværere ved at tiltrække udenlandske virksomheder og skabe nye arbejdspladser, hvis dette lykkes.

Bag om bloggen KV13 - Brev fra mor

To lokalpolitikere har lagt den triste tone i den politiske debat på hylden til fordel for kærlige breve mellem "mor" og "søn" – borgmester Kenny Bruun Olsen og byrådskandidat Steen Wrist Ørts i Fredericia.

Den kærlige korrespondance mellem de to politikere begyndte på facebook, men er nu hevet ind på DenOffentlige.dk som en hyldest til upoleret, fokuseret og kreativ politisk debat. Følg her den uortodokse debat i en uortodoks familie på bloggen.

 

Netop Stockholm har gennem de seneste 20 år gennemført den udvikling, som vi efterlyser i København. Her taler man om Stockholm og Stor-Stockholm, og ikke om Sødermalm eller Bromma. I Danmark taler vi om Frederiksberg, Gentofte og Tårnby. Men helt ærligt: På den internationale scene, er der ikke mange, der ved, hvad og hvor Frederiksberg er! Sjovt nok hedder en af de største uddannelsesinstitutioner på Frederiksberg netop Copenhagen Business School. 

  Vores forslag er, at hele det storkøbenhavnske område – fra Helsingør til Køge, fra Hillerød til Dragør, fra Roskilde og til Rådhuspladsen – defineres som København eller Stor-København. Vi vil tiltrække internationale virksomheder. Vi vil udbygge og markedsføre Københavns Lufthavn som et trafikknudepunkt. Vi ønsker at dygtige medarbejdere i ind- og udland får øje på København som en attraktiv metropol, så væksten får de bedste betingelser. Det kræver at vi smider de lidt for små sko. Kommunerne omkring København har ingen gavn af at markedsføre sig selv som modpoler til København, tværtimod burde de alle være med til at løfte brandet Storkøbenhavn.   Københavns kommune får i disse år 1.000 nye borgere hver måned og Frederiksberg Kommune er også i voksealderen. For nytilflyttere er det formentlig ret tilfældigt om de lander på den ene eller anden side af kommunegrænsen. Politikere i de to kommuner bør sætte sig ned og tænke visionært. Der er masser af områder, hvor de to kommuner allerede samarbejder, men endnu flere områder, hvor det kan gøres fremover. Metroen er et godt eksempel på at det kan lade sig gøre. Byudvikling, trafik, skoler og ældreområdet kan i højere grad være et fælles anliggende. Det er fx til stor undren for de fleste, at cykelstierne har forskellig bredde i de to kommuner og at snerydningen prioriteres forskelligt, så snart man passerer kommunegrænsen.

Der er ingen, der taler om at de to kommuner skal slås sammen i morgen eller til næste år. Der er heller ingen der vil nægte Frederiksberg og de københavnske bydele deres forskellighed. Men skal vi tænke langsigtet, skal København om ikke til Ejderen, så til Roskilde Fjord – ellers er det Stockholm der løber ikke bare med æren men også med arbejdspladserne og udviklingen.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.