Styrelse efter talmagi: Det var en fejl

Politik

10/11/2017 11:31

Nick Allentoft

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal nu forklare, hvorfor Folketinget er blevet præsenteret for stærkt sminkede tal for overbelægningen på landets sygehuse.

Hvorfor ændrede sundhedsministerens administration pludselig definitionen på overbelægning? Var ministeren klar over, at ændringen blev foretaget? Og hvorfor fik Folketinget og offentligheden aldrig noget at vide?

Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen trækker nu sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i et hastesamråd allerede i næste uge.

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Det sker efter avisen Danmark har afdækket, hvordan embedsfolk i Sundhedsdatastyrelsen i foråret 2016 ændrede på central regnemetode, der fik tallene for overbelægning på sygehusene til at styrtdykke fra den ene dag til den anden. Ændringen blev foretaget umiddelbart efter, at daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) indgik en aftale med regeringens støttepartier om en akutpakke til 415 millioner kroner, som skulle få overbelægningen til at falde og patienter væk fra sygehusgangene.

Ved flere lejligheder har sundhedsministeren præsenteret folketingspolitikere for overbelægningstal udregnet efter den nye metode - uden at ministeren har fortalt om justeringen.

Den nye regnemetode betød eksempelvis, at antallet af dage med overbelægning i første halvår af 2016 faldt fra 118 dage til 68 dage på medicinsk afdeling på Regionshospital Randers, viser et svar fra Sophie Løhde til sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra november 2016.

Til avisen Danmark har Sundhedsdatastyrelsen, som har ansvaret for databasen esundhed.dk, hvor overbelægningstallene figurerer, forklaret, at der er tale om en beklagelig fejl. Angiveligt skulle en embedsmand fra styrelsen af egen drift have ændret på regnemetoden efter et møde i Sundhedsministeriet i marts 2016, hvor embedsmanden havde fået en opfattelse af, at ændringen skulle gennemføres efter aftale med Sundhedsministeriet og Danske Regioner. Den 1. september 2017 - halvandet år efter ændringen - rettede styrelsen fejlen.

Sophie Løhde, der i dag er minister for offentlig innovation, siger i et skriftligt svar til avisen Danmark, at hun ikke kender det møde, som skulle være afholdt mellem hendes eget departement og Sundhedsdatastyrelsen i marts 2016.

- Og jeg kan blankt afvise, at jeg i min tid som sundhedsminister har besluttet at ændre definitionen på overbelægning, siger hun i det skriftlige svar.

Ifølge nuværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby blev hun først bekendt med sagen tirsdag aften i denne uge i forbindelse med avisens henvendelse til ministeriet.

- Jeg blev i går aftes gjort bekendt med, at der er sket en fejl i Sundhedsdatastyrelsen – og at der på grund af fejlen er oversendt forkerte oplysninger til Folketinget. Jeg har derfor med det samme bedt om en redegørelse og om at der bliver oversendt en berigtigelse af tallene til Folketinget, siger hun i et skriftligt svar til avisen Danmark. 

Mest Læste

Annonce