Tillykke Liberal Alliance: I har overbevist SF Ungdom

Velfærd

12/01/2016 14:44

Nick Allentoft

SF Ungdoms formand bukker jo nakken for den liberal velfærdstænkning. Jeg er dybt uenig. Vi skal naturligvis fortsat gøre en kæmpe indsats for at blive endnu bedre til både at styrke den sociale mobilitet, og udvikle vores velfærdsstat, men det kræver, at vi ikke bukker nakken for Liberal Alliance og de andre borgerliges løsninger, skriver Nilly Taheri i Velfærdsdebatten.

Jeg var tæt på at få min kaffe galt i halsen, da jeg på læste indlægget fra SF Ungdoms formand Nanna Bonde, der nu åbenbart er klar til at trække tæppet væk under velfærdsstaten. Historisk er det selvfølgelig hverken SF eller SF Ungdom, som har æren for udviklingen af velfærdstaten, men det er alligevel en drastisk udmelding, at de nu faktisk har adopteret Liberal Alliances syn på staten.

Nanna Bonde skriver i sit indlæg her på siden, at hun gerne vil af med velfærdsstaten, men have et velfærdssamfund, altså må man forstå, at det er afgørende for hende, at vi omlægger vores velfærdsstat til i højere grad at være drevet af civilsamfundet. Det er selvfølgelig et synspunkt man gerne må besidde, men også et synspunkt, som traditionelt har været en kerne liberal mærkesag. Nemlig, at det er civilsamfundet (og den private sektor), som både kan og bør overtage væsentlige dele af statens funktioner herunder velfærden.

I sit indlæg skriver SF Ungdoms formand, ’’Jeg anerkender, at velfærdsstaten har været et godt redskab til at regulere markedet, men den har ikke formået at gøre op med grundlæggende ulighed.’’ Det er simpelthen en så historieløs og arrogant udmelding, at jeg har svært ved at være i mig selv. Velfærdsstaten har gennem årtier anerkendt, at uligheden bestemt hersker, og har gennem en økonomisk omfordeling tilstræbt sig på at udligne denne skævhed bl.a. ved at give folk en uddannelse, sundhed og et socialt sikkerhedsnet.

Det er netop denne indretning, som betyder, at Danmark – modsat hvad Nanna Bonde skriver – er et af de mest lige lande i verden, og hvor den sociale mobilitet – modsat hvad Nanna Bonde skriver – fortsat er i en positiv udvikling, og en omfattende Canadisk undersøgelse fra 2013 gav Danmark en førsteplads i social mobilitet, fordi vi er det vestlige land med den svageste sammenhæng mellem forældrenes indkomst, og hvad deres børn kommer til at tjene

Vi skal naturligvis fortsat gøre en kæmpe indsats for at blive endnu bedre til både at styrke den sociale mobilitet, og udvikle vores velfærdsstat. Vi er langt fra i mål, det er klart. Vi står også over for nogle fantastisk omfattende udfordringer bl.a. med en flygtningekrise, som ser ud til at koste os det økonomiske råderum i mange år frem, stigende medicinudgifter på sygehusene og en ældrebyrde der ser alt andet en rar ud. Men disse udfordringer kræver, at vi ikke bukker nakken for Liberal Alliance og de andre borgerliges løsninger.

I stedet for at kaste håndklædet i ringet og gå med de liberale i kampen for en afvikling af velfærdsstaten, bør Nanna Bonde slutte sig til kampen, som vi kæmper i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Nemlig en kamp mod topskattelettelser, minusvækst og en kamp for investeringer i uddannelse, sundhed og for udviklingen af vores velfærdsstat.

Jeg håber, at vi kan lokke SF Ungdom tilbage i kampen for velfærdstaten og dens fortsatte udvikling. Men eller skal der skal lyde et stort og rungende tillykke til Liberal Alliance for deres imponerende arbejde med at få SF Ungdom med under deres blå favn. Men samtidig også en forsikring om, at de aldrig får knækket Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, som nu står som det eneste ungdomsparti, der melder klart ud, at vi vil kæmpe for velfærdstatens fortsatte udvikling til evig tid.

 

Mest Læste

Annonce