Meget stort potentiale for konkurrence om offentlige opgaver

18/12/12 12:52

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Offentlige myndigheder kan høste betydelige gevinster ved at skabe mere og bedre konkurrence om offentlige opgaver. Mange flere opgaver kan sendes i udbud. Og indkøberne kan blive endnu bedre til at sikre, at der er konkurrence ved udbud.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen offentliggør i dag ”Status for offentlig konkurrence 2012”. Konkurrence om de offentlige opgaver kan give betydelige gevinster i form af mere effektive løsninger, højere kvalitet og nytænkning i den offentlige sektor.

Staten, regionerne og kommunerne udbyder i dag kun omkring en fjerdedel af de opgaver, som er egnede.

Der er meget store forskelle kommunerne imellem. De ti kommuner, der udbyder flest opgaver, udbyder i gennemsnit 32 procent af de opgaver, der er egnet. De ti kommuner i bunden af listen udbyder i gennemsnit 20 procent af de egnede opgaver.

Læs også: FOA - Regeringen på tynd is med konkurrence

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens dialog med kommunerne viser, at de kan blive bedre til at skabe konkurrence om opgaverne, end de er i dag. Kommunerne kan opnå store gevinster, for eksempel ved i højere grad at fokusere på at skabe konkurrence og i mindre grad på detaljerne i udbudsreglerne.

Direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing, siger:

”Der er et stort potentiale for at høste yderligere gevinster ved at udbyde offentlige opgaver. De offentlige myndigheder kan især sætte ind på to områder. De kan blive bedre til at sikre sig, at konkurrencen er skarp i hvert enkelt udbud, og de kan udbyde flere opgaver end i dag.”

”Der er mange forklaringer på, at der stadig er et stort uudnyttet potentiale. Komplicerede regler og frygt for klagesager spiller uden tvivl en vigtig rolle. Derfor arbejder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen målrettet for at gøre det let og billigt at udbyde flere opgaver."

Læs ”Status for offentlig konkurrence 2012” 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.