Naturstyrelsen har ikke taget vandopgave

Infrastruktur

05/3/14 1:54

Freja Eriksen

Planlægning af vandindvinding til hovedstadsområdet er en statslig interesse og har aldrig ligget hos kommunerne.

Når hovedstadsområdets borgere skal forsynes med rent drikkevand, skal der hentes vand på tværs af kommunegrænserne. Det er nødvendig både for at sikre mængden og kvaliteten. 

Derfor har Hovedstadsområdets Forsyningsselskab HOFOR gennem mange år med en vandindvindingstilladelse hentet vand i bl.a. Køge, Roskilde, Solrød og Greve kommuner til hovedstadsområdets borgere.

Tilladelserne, der gælder 30 år er udløbet og skal nu fornyes. Tidligere var det de nu nedlagte amter og Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), der gav vandindvindingstilladelser. Indvindingstilladelserne gives nu af kommunerne på baggrund af en planlægning, der gennemføres af Naturstyrelsen.
 
- Planlægningsopgaven blev med kommunalreformen flyttet til Naturstyrelsen, for at sikre hovedstadsområdets borgere drikkevand. siger Holger Bisgaard, kontorchef i Naturstyrelsen.

Flere medier skriver, at nogle kommuner er utilfredse, fordi opgaven med at beslutte, hvor meget vand, man måtte indvinde til hovedstadsområdet, før lå i kommunerne. Det er forkert – dette var tidligere en amts/HUR-opgave.

Det er således, at grundvandet ikke kender til de kommunale grænser. De indvindingsoplande som leverer drikkevandet til hovedstadsområdet dækker 27 kommuner – det pumpes op i 16 kommuner, og HOFOR leverer vand til 17 kommuner.

Ingen vandmangel

Selvom kommunerne kommer til at levere vand til Københavnsområdet, er der ingen risiko for, at kommunens egne borgere kommer til at mangle drikkevand.

- Vi har undersøgt konsekvenserne ved at hente de ønskede mængder meget grundigt, og der er taget højde for, at kommunerne selvfølgelig selv skal have vand nok. Desuden er vi blevet bedre til at spare på vandet, siden sidste tilladelse er givet, så det er en mindre mængde, HOFOR ønsker at få tilladelse til, siger Holger Bisgaard.   

I øjeblikket er der tilladelse til, at HOFOR kan hente 106 millioner m3 vand om året. I det kommende kommuneplantillæg vil HOFOR få tilladelse til at indvinde 72 millioner m3 vand om året.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.