Styrk socialtilsynene via øget centralisering og flere ministerielle beføjelser

Større kvalitet og professionalisme i de sociale tilbud kan skabes ved justeringer af allerede eksisterende praksis. Vi har meget, der virker, men vi skal hele tiden stræbe højere.

Vi skal tænke os godt om, inden vi skrider til handling. Det skylder vi de udsatte og sårbare mennesker, hvis liv vi ønsker at styrke. En tragisk enkeltsag må ikke føre til hastelovgivning, der ikke løfter kvaliteten og indsatsen for det specialiserede socialområde på den lange bane.

Centraliser styringen af socialtilsyn

LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud arbejder for at fremme dialogen og højne kvaliteten i de sociale tilsyn, ligesom vi går ind for at styrke fagligheden og kvaliteten i indsatserne på de sociale tilbud. ”Fra de sager, vi dagligt behandler, må vi desværre konstatere, at der findes for stort udsving i tilsynspraksis blandt de fem sociale tilsyn,” udtaler direktør Michael Graatang. ”Vi bør sikre kontinuiteten i de sociale tilsyn, så vurderinger og afgørelser ikke bliver et spørgsmål om geografisk placering af virksomhederne og overlades lokalt til den pågældende tilsynsmyndighed,” fortæller Michael Graatang.

LOS er udgiver på DenOffentlige

LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud - deler viden og erfaringer på DenOffentlige.

Læs mere fra LOS lige her.

LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud anbefaler:

Socialstyrelsen skal have større ledelsesmæssig indflydelse på tilsynene, eksempelvis ved at lade sig inspirere af praksis fra Styrelsen for patientsikkerhed. Ministeriet bør udarbejde bekendtgørelser og retningslinjer, der skitserer minimumskrav til tilsynsopgaven samt tilføre audit-funktionen større beføjelser og yderligere tilsyn og opmærksomhed på selve tilsynspraksis. Folketinget skal desuden skærpe opmærksomheden omkring kommunernes personrettede tilsyn, som netop fører tilsyn med den enkelte borgers trivsel.

Større fokus på faglighed og ensretning af tilsynsopgaven

Tilsynsopgaverne med de sociale tilbud er nødvendig og omfangsrig. Inklusiv de sociale tilsyn findes der i dag op til 18 tilsyn og godkendelsesmyndigheder, der dagligt fører kontrol med hvert enkelt socialt tilbud, så det er ikke kvantiteten eller fravær af tilsyn, der er fejlslagen. ”Vi bør styrke kvaliteten og fokus i tilsynsopgaven, således at stedernes faglighed altid står øverst på dagsordenen uanset, hvad der tilses, og hvem der tilser,” udtaler Michael Graatang. De mange tilsynsopgaver bør prioriteres og ensrettes således, at de sociale tilbud får klare retningslinjer for, hvad der skal fokuseres på, og så der ikke anvendes uhensigtsmæssige ressourcer på administration, som kan forenkles.

LOS – Landsorganisationen for sociale tilbud anbefaler:

Fokusér og optimer tilsynsopgaven: Ensret og saml flere tilsynsopgaver under ét tilsyn, således der ikke længere skal være 18 forskellige tilsynsmyndigheder, som på den ene eller anden måde tilser området.  

Vi skal søge løsninger i fællesskab, der fører det sociale område fremad

Vi bør som organisationer, beslutningstagere og interessenter på tværs af området føre en saglig debat, der giver mening, søger løsninger og fører os fremad. LOS er klar til at gå ind i drøftelser uden på forhånd definerede krav eller forudindtagede holdninger. Det håber vi også, alle andre er. Vores dør står altid åben.
 

Kontakt- og talsperson: Laust Westtoft, Sekretariatschef LOS,  lwe@los.dk, tlf. 53704847

 

 

 

Emneord: 060618, LOS, Sociale tilbud, Socialtilsyn, Michael Graatang
LOS på DenOffentlige.dk LOS - Landsorganisationen for sociale tilbud har som mission at arbejde for at styrke medlemmernes driftsvilkår og muligheder for at gøre en positiv forskel for udsatte børn, unge og voksne i Dan...
Aktivitet: Artikler: 66 | Events: 3 | Kompetenceområder: 3

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 07.08.18 Social
  Psykiatriske ambulancer vil skabe øget tryghed på bosteder

  Regeringens planer om flere psykiatriske ambulancer er et vigtigt skridt i at styrke akutpsykiatrien. Det mener LOS landsorganisationen for sociale tilbud, der gerne ser initiativet suppleret af en kortlægning af behovet, så indsatsen optimeres.

 • 30.07.18 Social
  Seks anbefalinger til socialministeren

  LOS-Landsorganisation for sociale tilbud er Danmarks største brancheorganisation for ikke-offentlige sociale tilbud hilser Mai Mercados serviceeftersyn og styrkelse af tilsynene velkommen.

 • 27.06.18 Social
  Risikobaseret tilsyn er til for at sikre borgeren

  Og samspillet mellem social- og sundhedsfaglighed har været en vanskelig tranformation. I 2017 gennemførte Styrelsen for Patientsikkerhed de første risikobaserede tilsyn på landets offentlige og private bo- og opholdssteder.

 • 25.06.18 Social
  Det er et effektivt tilsyn, som skal sikre kvalitet og pris på bosteder

  Et effektivt tilsyn skal sikre kvalitet og pris på landets bosteder, mener LOS. Landsorganisationen for sociale tilbud frygter, at et loft over overskuddet hos de 5 % af bostederne, der er privatejede, vil føre til mere bureaukrati.

 • 17.05.18 Social
  Vi skal se på alle led i drabssag

  Sagen om drabet på en 55-årig købmand fra Suldrup i Nordjylland skal undersøges til bunds i alle led af behandlingskæden, mener LOS - Landsorganisationen for sociale tilbuds direktør Michael Graatang,