Sukkersyges private oplysninger sælges på nettet

En amerikansk såkaldt datakøbmand sælger information om danske diabetikere. Diabetesforeningen er forarget.

Når danske diabetikere modtager reklamemateriale for forskellige produkter relateret til deres sygdom, kan det skyldes, at oplysninger om deres helbred er havnet i en stor database hos et amerikansk firma, der sælger oplysningerne videre.

Det oplyser DR Nyheder, der også kan fortælle, at firmaet, en såkaldt datakøbmand ved navn Exact Data, hævder at ligge inde med information om 2500 danske personer med sukkersyge.

Firmaer, der køber oplysningerne fra datakøbmanden, kan for eksempel bruge dem til at målrette reklamer. DR's journalister har fået tilbudt at købe journaloplysninger specificeret med navne, postadresser og e-mails til patienterne. 
 
DR har dog afslået at købe oplysningerne, da det er ulovligt i Danmark. Men hos Diabetesforeningen vækker det forargelse, at oplysningerne overhovedet er til salg.
 
- Det er sygdomsoplysninger, som man ikke skal kunne købe, siger Morten Jakobsen, kommunikationschef i Diabetesforeningen, til DR.
 
Foreningen frygter, at oplysningerne kan blive misbrugt af kommende arbejdsgivere, der ønsker at kende til jobansøgeres helbred, før de ansætter dem.
 
DR har tidligere afdækket, at Exact Data råder over oplysninger om 359.000 danskeres indkomst, alder, køn, civilstatus og interesser. Men hvordan datakøbmanden har fået fat i informationerne er uklart.
 
Det kan ifølge DR være sket ved hjælp af cookies på hjemmesider, men det kan også være sket gennem læk af en elektronisk database. Exact Data er ikke vendt tilbage på DR's henvendelse.
 
/ritzau/
Emneord: Diabetespatienter, Diabetesforeningen, Datakøbmand, DAMD, Sundhedsdata, Kronisk syge
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også