Det kom efter, at direktøren for Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz nævnte reaktioner. Det fik Danmarks voksende gruppe af allergikere til at lytte ekstra godt med: "Var det dem, der var tale om?".
Det har nu fået Ekstra Bladet til at tage fat i overlæge i Lægemiddelstyrelsen Kirstine Moll Harboe om en detaljeret forklaring på, hvilke typer af allergikere, som potentielt kan få en reaktion.
"Helt almindelige typer af allergi eller astma vil ikke blive påvirket af vaccinen. Så hverken penicillinallergikere fødevareallergikere, pollenallergikere eller andre i den kategori har noget at frygte," fortæller overlægen til Ekstra Bladet.
Hun fortæller herefter, at alle former for vaccine kan risikere at give ubehag i kroppen, hvilket kan komme til udtryk på flere forskellige måder.
"Vaccinerne kan give en lille smule ubehag i form af rødme, feber eller lidt hævelse, men det er også alt, og det forsvinder hurtigt. Tilbage er en lille gruppe, som reagerer på en eller flere dele af indholdet i vaccinen, og her er der for stoffet polyethylen glycol, som det er beskrevet i redegørelsen fra Sundhedsstyrelsen, en risiko for reaktioner," siger hun til Ekstra Bladet.
Ikke jordens undergang
Kirstine Moll Harboe fortæller endvidere, at der højest er et par hundrede i Danmark, som vil reagere på indholdet. De ved allerede i forvejen, at de ikke kan bruge vaccinen.
Det betyder dog ikke, at man ikke er forsigtig uanset hvad. Hun fortæller, at man skal blive på vaccinestedet, så man kan holde øje med, om man skulle få reaktioner.
"For dem, der ikke ved det, og som derfor lader sig vaccinere, vil det ikke være jordens undergang. På samtlige vaccinesteder, skal man sidde mindst et kvarter efter vaccinationen, for at være sikker på, at der ikke kommer reaktioner," siger Kirstine Moll Harboe til Ekstra Bladet.
et kan dog forekomme, at man ikke får en reaktion efter vaccinen, men derimod senere på dagen, men det er ikke jordens undergang, fortæller hun.
"Og skulle der dukke reaktioner op - alvorlige eller mindre alvorlige - vil man være i stand til at håndtere det på stedet i form af antihistamin, binyrebark eller en epi-pen med adrenalin. Det skal altså ikke være frygt for allergiske reaktioner, der afholder nogen fra at lade sig vaccinere."
Hun fastslår slutteligt, at der blandt de test, som er blevet foretaget forud for godkendelsen af den vaccine, som Danmark har købt, kun er blevet registreret to tilfælde i Storbritannien, hvor deltagerne har fået det halvskidt.
"Der er intet, der peger på, at der kan opstå allergiske reaktioner på længere sigt," siger Kirstine Moll Harboe til Ekstra Bladet.