Indfør behandlingsgaranti til unge fra hjem med misbrug

Sundhed

25/5/20 6:33

Der er akut brug for en behandlingsgaranti til unge, der er vokset op i familier med misbrug, siger TUBA på baggrund af ny rapport.

Mindst 1 barn i hver folkeskoleklasse vokser op i et hjem, hvor der er alkoholproblemer, og børn fra familier med misbrug er oftere udsat for vold og har større risiko for at forsøge selvmord. Det fremgår af Børns Vilkårs årlige statusrapport ”Svigt af børn i Danmark”, der udkommer i dag. 

I rapporten opfordrer Børns Vilkår regeringen til at udarbejde en national handleplan, der skal nedbringe antallet af børn, der vokser op i familier med rusmiddelproblemer, og sikrer en tidlig senfølgeindsats. Og den melding bakker TUBA fuldstændig op om.

"Børn, der vokser op med forældre, der drikker for meget, har ofte traumatiske oplevelser i bagagen, og det kan give voldsomme konsekvenser langt op i deres ungdomsliv. Derfor opfordrer vi til, at der indføres en behandlingsgaranti til unge fra familier med misbrug, så de får ret til at få gratis, specialiseret hjælp til at få et godt ungdoms- og voksenliv," siger TUBAs landsleder Henrik Appel.

I dag har voksne, der har et misbrug, ret til at få misbrugsbehandling inden for 14 dage, mens deres børn risikerer at skulle vente længe på hjælpen – hvis der overhovedet er et specialiseret tilbud til dem i deres nærområde.

De unge, som TUBA møder, kæmper blandt andet med angst, depression, lavt selvværd og problemer med at fastholde job og uddannelse. Samtidig fortæller 4 ud af 10 unge, der henvender sig til TUBA, fortæller, at der var fysisk vold i deres barndomshjem.  

"De har haft en barndom, som bestemt ikke var for børn. Og selv om vi ikke kan give dem deres barndom tilbage, så skylder vi dem at give dem chancen for at få det godt og ikke gentage forældrenes mønstre," siger Henrik Appel.

TUBA hjalp sidste år mere end 3.200 unge fra familier med misbrug i de 33 afdelinger landet over. Organisationen driver også en onlinerådgivning, der har åbent fem aftner om ugen.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.