Du kender sikkert scenariet: Du vågner brat klokken 02.43, stirrer op i loftet, og før du ved af det, suser mørke tanker gennem hovedet som et højhastighedstog. Denne natlige plage har fået sit eget navn – ulvetimen.
Men hvad er det egentlig, der sker midt om natten, og hvordan kan du få styr på de rastløse tanker?
Christian Benedict, søvnforsker ved Uppsala Universitet, forklarer til tyske BILD, at vi faktisk vågner flere gange hver nat – typisk op til 20 gange.
Det lyder måske voldsomt, men normalt kan vi ikke huske det, når vi vågner næste morgen. Ulvetimen er anderledes, fordi vi netop i denne fase af natten ofte ender med at ligge vågne længe nok til, at tankerne bliver dramatiske og irrationelle.
"Om natten ser vi ofte tingene mere dramatisk. Det skyldes delvist, at visse områder af hjernen og neurotransmittere i hjernen er mindre aktive. Vi er derfor mindre rationelle. Balancen skifter mod følelser,“ forklarer Benedict til BILD.
Sådan kan du overvinde ulvetimen
Heldigvis behøver du ikke at give op og acceptere skæbnen som søvnløs grubler. Her er nogle af søvnforskerens enkle tricks til at få tankerne under kontrol:
Gå ud af soveværelset, tænd et blidt lys, og prøv at slappe af i et andet rum.
Distraher dig selv positivt. Lyt for eksempel til en podcast eller stille musik.
Og endnu vigtigere er det at forebygge søvnproblemerne, inden de opstår:
Hold faste sengetider. Hjernen elsker regelmæssighed.
Sørg for frisk luft og en kølig temperatur i soveværelset – helst omkring 18 grader.
Undgå alkohol før sengetid, da det kan forstyrre søvnrytmen.
Lav en to-do-liste om aftenen for at få styr på tanker, der ellers følger med dig i seng.
Når alderen spiller ind
Ældre mennesker rammes oftere af ulvetimen. Ifølge Benedict er det helt normalt: "Når vi bliver ældre, sover vi lettere og vågner oftere. Hjernen bliver ældre og fungerer mindre effektivt, hvilket gør det sværere at opretholde dyb søvn.“
Hvis du trods gode vaner stadig oplever vedvarende søvnproblemer, kan du lide af søvnapnø. Det er en tilstand med pauser i vejrtrækningen, som kræver lægelig behandling. I det tilfælde bør du tage fat i en læge – og ikke lade ulvetimen tage kontrollen over dine nætter.