I løbet af de seneste uger har flere danske og europæiske medier bragt historier om, at danske Gmail-brugere snart skal træffe en afgørende beslutning: Vil man sige ja tak til en række nye kunstig intelligens-funktioner, eller foretrækker man at holde fast i den klassiske Gmail-version?
De nye funktioner, som Google har præsenteret, lover ganske vist at gøre livet lidt lettere med smarte skriveforslag, bedre e-mailsøgninger og automatisk genererede opsummeringer af lange korrespondancer.
Det lyder umiddelbart fristende, men medaljen har som altid en bagside: Brugerne ville nemlig samtidig være nødt til at give afkald på lidt af privatlivets fred, fordi teknologien kræver adgang til flere data for at fungere optimalt.
Problemet er bare ét: Historien passer ikke helt – i hvert fald ikke for os danskere.
Flere medier har nemlig gengivet artikler fra amerikanske nyhedskilder som Newsweek. Problemet her er, at Newsweeks historie gælder specifikt for USA. Og selv om USA og Danmark har meget til fælles – fra Netflix-serier til kaffepræferencer – er reglerne for beskyttelse af privatlivet noget ganske andet i EU end på den anden side af Atlanten.
EU’s regler om databeskyttelse er blandt verdens strengeste, og derfor er Googles nye AI-værktøjer indtil videre udelukkende tilgængelige i USA.
Faktisk har Google bekræftet over for finske Ilta-Sanomat – som står i nøjagtigt samme situation som Danmark – at funktionerne endnu ikke er aktuelle for europæiske brugere. Kort sagt: Danskerne behøver slet ikke at tage stilling, for der er intet at tage stilling til endnu.
Denne situation skyldes netop EU’s strikse lovgivning. Microsoft har for eksempel også måttet sætte sin AI-assistent, Copilot, på pause i EU-landene, fordi unionens regler kræver, at brugerne skal have mulighed for frit at vælge mellem konkurrerende tjenester.
Det er også grunden til, at din nye telefon høfligt spørger, hvilken søgemaskine og browser du foretrækker, når du tænder den for første gang.
Så hvis du allerede har spekuleret på, om du skal give Gmail lov til at blive kunstigt intelligent, kan du tage det helt roligt. I Danmark er dilemmaet stadig rent hypotetisk. Indtil videre.