Sundhedsborgmester vil gøre strande røgfri

Det skal være slut med at ryge på de københavnske strande, mener sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF). Borgmesteren vil nu stille forslag om, at strandene i København bliver røgfri i stil med bl.a. byens legepladser.

Når vejret er godt, flokkes københavnerne til byens strande. Men det er ikke kun solcreme, badetøj og bøger, der kommer med i strandtasken. Mange københavnere tager også cigaretterne med på stranden og pulser løs, mens de slænger sig i solen. Sådan skal det ikke være fremover, hvis det står til sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF). Borgmesteren mener ikke, at rygning hører hjemme på stranden.

- På varme sommerdage, som dem vi heldigvis har en del af for tiden, ser jeg ofte folk på stranden, der ryger den ene cigaret efter den anden. Det er generende - både for dem, der ligger omkring og for de næste gæster, når de opdager, at de nærmest ligger midt i et askebæger af efterladte cigaretskod. Men mest af alt er det jo problematisk, at vores børn og unge får den opfattelse, at rygning er en naturlig del af strandlivet på linje med vandkampe, vaffelis, solcreme og sandslotte, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Borgmesteren vil nu stille et forslag i Borgerrepræsentationen på Rådhuset om at gøre de københavnske strande fri for røg. På samme måde, som man siden 2013 har haft røgfri legepladser i København - med det resultat, at rygning nu stort set er elimineret fra de steder, hvor byens børn leger. Sådan skal det også være på strandene, hvor børnene som bekendt også leger. Borgmesterens forslag vil - hvis det bliver vedtaget - bl.a. betyde, at der på strandene vil blive opsat skilte, der henstiller til, at man ikke ryger.

Ud med askebægre, der ligner legetøj

Et sted at starte er ifølge Sisse Marie Welling at fjerne de kommunalt opsatte askebægre, som strandgæsterne lige nu kan låne. Askebægrene er designet som iøjnefaldende isvafler, ligner legetøj og sender et helt forkert signal, mener borgmesteren.

- I Københavns Kommune skal vi rygning til livs. Det kommer vi ikke ved at tilbyde sjove askebægre, der nærmest appellerer til, at man tager smøgerne med - og frem - på stranden. Hvis vi som kommune gerne vil udlåne plastikting på stranden, så lad det være skovle og spande, så børn og deres forældre kan grave kanaler eller bygge sandslotte. Det er også både sjovere og sundere end at ryge. Og så lad os arbejde på at få smøgerne helt væk fra stranden, siger sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF).

Danmark fik sidste sommer sin første røgfri strand, da en del af stranden i Tisvildeleje blev erklæret røgfri. Andre lande - bl.a. Frankrig, Spanien og Italien - har fået flere og flere røgfri strande gennem de senere år. Alene i Frankrig var der i 2019 over 50 strande, hvor der er indført rygeforbud.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Kommunalt
  Albertslund Kommune har ansat ny kommunaldirektør

  Albertslund Kommune har ansat Henrik Harder som ny kommunaldirektør. Han kommer fra en stilling som kommunaldirektør i Dragør Kommune og tiltræder stillingen i Albertslund den 1.august

 • 25.06.21 Kommunalt
  Kommunerne kan få store gevinster ud af corona-krisen

  Der er mange gode erfaringer fra corona-krisen på sundheds- og ældreområdet, viser en ny rapport fra VIVE. Kommunerne kan få store gevinster ud af at arbejde systematisk med at fastholde og videreudvikle de positive erfaringer, de har gjort sig lokalt, mener formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

 • 24.06.21 Kommunalt
  Første gang i 50 år: Særlig fisk fundet i dansk å

  For første gang i over 50 år er der fundet unger af den hvidfinnede ferskvandsulk. Det er sket i Susåen, hvor moder-fiskene blev sat ud for tre år siden efter at være importeret fra Sverige. Ulken er en del af et naturgenopretningsprojekt, der skal sikre bevarelsen af den tykskallede malermusling, hvis unger er afhængige af at kunne sætter sig på ulkens gælder.

 • 18.06.21 Kommunalt
  Dansk kommune ude med nyt initiativ: Nu bliver arbejdstiden røgfri

  Gældende fra 1. oktober bliver arbejdstiden røgfri for alle ansatte i Aabenraa Kommune.

 • 10.06.21 Kommunalt
  Nu kan sogn genåbne

  Dagens corona-tal fra Statens Serum Institut, viser, at Gellerup Sogn kan genåbne fra og med i morgen torsdag 10. juni 2021, da incidensen de seneste syv dage i træk har ligget under 600. Sognet har dog fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, der er et relativt højt smittetryk i området - situationen følges derfor tæt, og særlige indsatser fastholdes.