Sundhedsministeriet sagde nej til gratis corona-app: Brugte herefter millioner på identisk løsning

Ledelse

27/05/2020 10:00

Ifølge iværksættermedier TechSavvy sagde Sundhedsministeriet nej tak til en gratis app, der kunne hjælpe med at mindske mørketal og give overblik over smittetrykket. Herefter købte de en lignende løsning hos den store IT-virksomhed Netcompany

Der kan være mange gode grunde til at vælge en anden løsning end den, som man får tilbudt gratis. Men ifølge mediet TechSavvy, så har forløbet omkring statens corona-app ikke været propfyldt med gode beslutninger.

Det hele startede, da en gruppe TECH-iværksættere besluttede sig for at være behjælpelige med hurtigt at få programmeret en løsning, der kunne mindske mørketal og give overblik over smittetrykket. På det tidspunkt havde Danmark problemer med testkapaciteten, og de to iværksættere, Martin Permin og Holger Thorup, var af den overbevisning, at deres løsning ville være en fordel for sundhedsmyndighederne. De ville stille deres løsning gratis til rådighed, og gik derfor i gang med at få registreringer på C19.dk.

I løbet af kort tid havde deres løsning 25.000 registrerede, og med den data kunne Danmark hurtigt have fået en større indsigt i smittetrykket.

Sagde 'Nej tak' til hjælp

De to iværksættere mødte dog ikke den imødekommehed, som de havde forventet. I stedet blev de mødt med skepsis og en holdning om, at Sundhedsministeriet ikke havde brug for hjælp. Det til trods for, at Thyra Grove Krause, Afdelingschef ved Infektionsepidemiologi & Forebyggelse, i et indslag på TV2 udtalte: "Der er noget stærkt i, at C19 har så mange deltagere, og de vil også have en stor geografisk udbredelse. Vi skal bare finde ud af, hvordan vi kan bruge de her data som myndighed."

På trods af udtalelser om, at man ville kigge positivt på private tiltag, der skulle hjælpe Danmark igennem coronakrisen, så valgte staten altså at takke nej til iværksætterens tilbud om en gratis app.

Sundhedsministeriet køber lignende løsning hos stor IT-virksomhed

Ifølge TechSavvy sendes både programkoder og surveys til sundhedsministeriet sammen med en klar besked om, at C19.dk kan gå live med det samme og mindske mørketallene. Noget der var stærkt brug for på det tidligere tidspunkt i coronakrisen. 

"Vi forestiller os de næste skridt således: Vi sætter C19.dk live, og begynder data opsamlingen. Dette lader os bygge selve analysemodellen. Vi offentliggører ikke data og rapportering, men venter på at SUM vil modtage. Dette har også den fordel, at undgå yderligere pres på Serums datateams. På den måde ligger data til rådighed, når og hvis, SUM (Sundhedsministeriet red.) beslutter at i retmæssigt kan bruge dem," skriver Martin Permin til Sundhedsministeriet.   Martin Permin bliver dog ikke mødt med den velvillighed fra styrelsen, som han havde forestillet sig. I stedet anbefaler styrelsen, at de slet ikke launcher deres projekt. Statens Serum Institut beslutter sig i steder for at satse på en løsning, der er næsten identisk, men som skal udvikles hos den store IT-virksomhed Netcompany.   I korrespondencen med en medarbejder fra Sundhedsministeriet understreger denne, at der satses på en generisk løsning, som kan bruges til flere forskellige opgaver, hvorefter medarbejderen håber, at C19.dk vil vente med at sætte dataindsamlingen i gang.    En generisk løsning fra Netcompany er måske ikke en dårlig løsning, men det er en langsom løsning, og det problem kunne C19.dk have løst direkte, og en senere integrering med den generisk løsning fra Netcompany kunne sagtens have været løst.

Nej tak til CoronaUnite, nu er statens løsning udskudt på ubestemt tid

  C19.dk er ikke det eneste corona-projekt, som staten har afvist at modtage uden beregning.  Også Esben Elmøe havde et færdigt produkt, der kunne sættes i spil i kampen mod virussen. Allerede de 14. marts var CoronaUnite klar. Appen kunne via borgernes telefoner spore, hvem man mødtes med, og sende en notifikation, hvis man har været i nærheden af en, der registreret smittet med corona. Denne metode blev anbefalet af WHO, og var taget i brug med stor succes i Sydkorea.    Staten var dog skeptisk overfor en gratis løsning og sagde nej tak til Esben Elmøe, selvom alt det legale var på plads i forhold til at overlevere appen til staten.   I stedet valgte staten at tage imod Netcompanys tilbud om at udvikle en ny app uden 'beregning'. Denne app blev kaldet ‘Smittestop’ og skulle lanceres 30. april. Den første 1. maj, meddelte man, at den var forsinket. Nu er appen udskudt på ubestemt tid, og står staten i 10 millioner kroner. I stedet kunne man have valgt en gratis app, der var kommet på gaden, lang tid før 'Smittestop'.   To skuffede iværksættere   Både Esben Elmøe og Martin Permin ser ikke tilbage på forløbet med fornøjelse. 

"I sidste ende besluttede danske myndigheder at benytte en velkendt softwarekonsulent til at opbygge en klon af c19.dk, men med minimalt produkt-input fra os. Desværre ankom slutproduktet for sent til at gøre noget, og i en version tilstrækkeligt udvandet til at være stort set ubrugelig," skriver Martin Permin i en officiel udtalelse. 

Til TechSavvy siger Esben Elmøe: "De gik til Netcompany og bad dem bygge en kopi, helt fra bunden, på trods af, at vi havde en app til dem helt gratis. Jeg kommer ikke til at springe til igen, og udvikle software til det offentlige. Jeg har travlt, og har ikke bare brugt egen tid, men også ressourcer på projektet."

Læs hele forløbet hos TechSavvy

   

Mest Læste

Annonce