"Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse," foreslår professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Sundhedsøkonom: Indfør udkantsværnepligt for læger

Lægeforening afviser forslag om at tvinge læger ud på de mindre sygehuse.

En sag om en inkompetent speciallæge på et nordvestjysk sygehus har genrejst den mere generelle debat om kvaliteten af arbejdet på de mindre og geografisk yderligt beliggende sygehuse. 

For en del af forklaringen på, at lægen trods mange advarsler har fået lov til at arbejde videre, er, at det har været mere end vanskeligt at tiltrække mere kompetente erstatninger.

Og den forklaring er helt reel, mener professor og sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen. Derfor er det påfaldende, at der intet sker for at løse problemet, for der er flere muligheder, siger han til Kristeligt Dagblad.


- Man kunne øge antallet af uddannelsesstillinger, så unge læger kommer ud i landet og måske oplever, at der slet ikke er så slemt - en slags udkantsværnepligt. Man kunne lave rotationsordninger, så læger skifter mellem store og små sygehuse. 

- Og måske mest effektivt kunne man give kraftige økonomiske incitamenter til at vælge et udkantssygehus.

Ifølge Kjeld Møller Pedersen er det en indgroet tanke i lægestanden, at kan man ikke blive overlæge på et af de store sygehuse, kan man altid søge ud i provinsen. 

- Derfor vil kun få tage et job på et lille sygehus af frygt for at blive stemplet som mindre dygtig af kollegerne. På den måde er det en hel kultur, man skal have flyttet, siger han.

I Foreningen af Speciallæger er analysen dog anderledes. 

Formanden, overlæge Anja Ulrike Mitchell, ser sagerne om for lavt fagligt miljø på små sygehuse som en helt naturlig konsekvens af, at vi i Danmark centraliserer sygehusene for at øge den generelle faglighed. 

Det efterlader udkantssygehusene i stikken, og derfor bør de lukkes, sådan som det er sket hos vores nordiske naboer.

At tvinge læger ud i landet for at sikre kvaliteten tror hun ikke på.

- Sådan en planøkonomisk tankegang har man ikke set fungere noget sted i verden, siger Anja Ulrike Mitchell.

Emneord: Læger, Lægesjusk, Udkantsdanmark, Yderområder, Velfærd for alle, Hospitalsdrift
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også