Jes Søgaard roser regionerne

Sundhedsøkonom: Regionerne gør det rigtig godt

Uanset teatertorden så vil regionerne også overleve en mulig kommende borgerlig regering, mener sundhedsøkonom

Balladen om regionernes overlevelse bliver ved med at poppe op, fordi de aldrig på trods af flotte resultater er blevet en folkelig succes.

Det siger Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet og tidligere direktør i Dansk Sundhedsinstitut. 

- Folk aner ikke, hvem regionalpolitikerne er, med enkelte undtagelser. Ansvarsfordelingen mellem regionerne og Folketinget gør desuden, at Folketinget hele tiden blander sig i deres arbejde, siger han.


Men regionernes svage ry er ufortjent, mener han.

- De har gjort et fantastisk stykke arbejde både fagligt og sundhedspolitisk og for færre penge, end man bruger mange andre steder.

- Og når der af og til svinges med trusler om at lukke regionerne og lægge ansvaret for sygehusene et andet sted, så er det meget svært at se et alternativ, der skulle være bedre, siger Søgaard.

Venstre fremlagde allerede i 2011 en plan om at erstatte regionerne med tre statslige sygehusfællesskaber med de store universitetshospitaler i København, Aarhus og Odense som krumtapper.

I Norge har man centraliseret sygehusdriften til fire store enheder med professionelle bestyrelser.

- Men det har blot øget udgifterne, og i øvrigt bliver systemet stik mod hensigterne blot stadig mere politiseret, siger Søgaard.

Så med mindre regionerne ender med aben i en kæmpeskandale om kræftbehandling eller et andet følsomt emne, så tror han - uanset de politiske udmeldinger - at regionerne overlever.

- Der er ingen overbevisende alternativer. Så selvom der skulle komme en borgerlig regering efter næste valg og mange af de borgerlige partier taler om at lukke regionerne, så er der nok alligevel mange mærkesager, de først vil kaste sig over, siger han. 

- At nedlægge regionerne vil være en enorm administrativ øvelse, hvor man desuden løber en kæmperisiko for, at befolkningen oplever, at ydelserne svigter, siger Søgaard.

/ritzau/

Emneord: Danske Regioner, Jes Søgaard, Sundhedsøkonomi, Norge, Regionernes fremtid
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også