Sundhedsstyrelsen: Brug trygt din mobiltelefon

Mistanken om, at mobiltelefoner udgør en sundhedsrisiko for mennesker bliver stadig mindre, oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det viser en gennemgang af den samlede videnskabelige forskning af elektromagnetiske felter (EMF) gennem de seneste 13 år. 
 
Det er Det Videnskabelige Råd under de svenske strålebeskyttelsesmyndigheder, der står bag gennemgangen. Og resultaterne er netop blevet fremlagt i en årlig rapport.

Konklusionen i rapporten er, at mistanken om, at mobiltelefoner skulle udgøre en sundhedsrisiko for mennesker eller miljøet, bliver mindre og mindre. 

Generelt har Det Videnskabelige Råds gennemgang af 13 års forskning i elektromagnetiske felter skabt mere klarhed på området, men vigtigt er især konstateringen af, at der ikke kan påvises en sammenhæng mellem udsættelse for elektromagnetiske felter, som for eksempel brug af mobiltelefon, og skader på helbredet. 
 
De svenske strålebeskyttelsesmyndigheders ekspert på området Jimmy Estenberg understreger, at der stadig er ubesvarede spørgsmål, og at der derfor stadig er behov for forskning i elektromagnetiske felter og deres mulige sundhedsskadelige effekter.
 
Jimmy Estenberg peger på, at det endnu er for tidligt at drage sikre konklusioner, når det gælder brug af mobiltelefoner over en længere årrække, det vil sige for mennesker, som har brugt mobiltelefon i 15 år eller længere, eller når det gælder børn og unge. Det er nødvendigt fortsat at følge udviklingen. 
 
Hos den danske myndighed, Strålebeskyttelsen i Sundhedsstyrelsen (SIS), er der tilfredshed med den svenske rapport. 
 
Gennemgangen er helt på linje med Sundhedsstyrelsens gældende vurderinger, nemlig at udstrålingen fra mobiltelefoner og deres antenner er så lav, at der ikke er helbredsmæssige risici forbundet med at bruge dem, så længe man gør det på den måde, som fabrikanten har foreskrevet, udtaler Mette Øhlenschlæger, enhedschef i Strålebeskyttelsen i Sundhedsstyrelsen. 
 
Sundhedsstyrelsen er enig i, at der - uanset resultaterne beskrevet i rapporten - fortsat er behov for forskning i længere tids mulige virkninger på mennesker. Sundhedsstyrelsen fastholder derfor de generelle anbefalinger om, at vi alle - både børn, unge og voksne – begrænser vores brug af mobiltelefoni, bruger håndfrit sæt eller sms’er, indtil det er endeligt underbygget, at de elektromagnetiske felter ikke udgør en fare for helbredet ved meget lang tids brug af mobiltelefoner.
 
Læs rapporten her (på engelsk og uddrag på svensk): Recent Research on EMF and Health Risk
 
Emneord: Stråling, Elektromagnetiske felter, Sundhedsstyrelsen, Mobiltelefoner, Forskning
Sundhedsstyrelsen på DenOffentlige.dk Sundhedsstyrelsen
Aktivitet: Artikler: 61 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 31.05.16 Susanne svendsen.
  Sluk !

  Naturligvis påvirker brugen af mobiltelefoner og andre trådløse forbindelser os mennesker.
  Der findes vel nærmest intet, som ikke påvirker os !.
  Og de gange jeg har læst den medfølgende instruktion på mobiltelefoner, har jeg tænkt at de er meget skadelige.
  Det har betydet at jeg ikke ejer en telefon, som jeg kan gå på internettet med, og at min « gamle», billige telefon, er slukket ga 90% af døgnet.
  Det har givet bonus, i form af at min tidligere kropsbevidsthed, og mit energiniveau, samt min hørelse, er kommet igen !.
  Så for mig er der ingen tvivl om, at brugen af mobiltelefoner kan være skadelig for mit helbred.
  Jeg har endda elimineret smerter i en knude, jeg opdagede i mit bryst, samt smerter i øjne og arme, ved at slukke mobiltelefonen. Nogle gange fjerner jeg endda zimkort og batteri, og har opdaget at jeg får de høje hyletoner og den summen ud af mit hoved, som trådløst materiel bevirker.....

  Måske den svenske myndighed har en interesse i at nedtone de problemer vi som brugere har helbredsmæssigt mht til brugen af digitalt udstyr.....
  Sverieg er jo også et land der bruger atomkraftværker, og særligt i Sverige, har jeg oplevet, ikke at kunne opholde mig, uden voldsom påvirkning med meget høje hyletoner i mine ører !.

  Og så vil jeg også gøre opmærksom på faren ved den massive interesse, særligt nogle mennesker udviser, som tjener styrtende på denne forholdsvis nye industri, som i den grad har fjernet arbejdspladser og indtjening. Og huske andre på, at vi kunne altså også kommunikere med hinanden , før mobiltelefoner og pc ere m.m. kom på markedet.
  Jeg synes på mange måder brugen af individuelle talerør,er blevet en egoisme.
  Jeg er selv vokset op uden telefon, indtil jeg var omkring 11- 12 år gammel, og syntes selv det var spændende at vi fik telefon, men savner da nogle gange,at folk dumper ind hos hinanden, istedet for at aftaler planlægges ned i mindste detalje, telefonisk først.
  En ting er også, at jeg eller du måske slukker egen telefon og internet, f.eks om natten, noget andet er , at det er langt fra alle der gør det, så hvis vi bor i etagebyggeri, eller anden tæt bebyggelse, er vi påvirket af andres brug af wifi ogandre trådløse netværk - også på arbejdspladser, i offentlig transport mv.
  Desuden er der et enormt energiforbrug forbundet med digitale redskaber, så alt i alt, synes jeg vi skal være meget forsigtige med at gå hovedløse med på teknikken.
  Nærvær er til enhver tid vigtigere end teknik.

  Susanne.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også