Foto: Shutterstock

Sundhedsstyrelsen melder ud: Ny vaccine kan muligvis give sjældne, men alvorlige bivirkninger

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har i aftes offentliggjort bivirkningskomiteens anbefalinger om sikkerheden ved COVID-19 vaccinen fra Janssen (Johnson & Johnson). Vurderingen vil indgå i Sundhedsstyrelsens overvejelser om at tage vaccinen i brug i det danske vaccinationsprogram.

Bivirkningskomiteen under EMA (PRAC) har nu lavet en foreløbig anbefaling af COVID-19 vaccinen fra Janssen. EMA vurderer, at det er sandsynligt, at COVID-19 vaccinen fra Janssen kan være årsag til sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper. På den baggrund har EMA besluttet at opdatere informationen om vaccinen, så det fremgår, at denne sammenhæng findes sandsynlig. 

”Da producenten anbefalede at landene ventede med at ibrugtage Janssen-vaccinen, så fulgte vi selvfølgelig det i Danmark. Nu har vi så fået EMAs vurdering af, at der også for denne vaccine er en sammenhæng med det sjældne VITT-syndrom med alvorlige blodpropper. Før vi kan tage endelig stilling til, om vi kan tage vaccinen i brug i Danmark, og om vi skal have særlige forholdsregler og målgrupper, så skal vi have set nærmere på dokumentationen fra EMA og fra de amerikanske lægemiddel- og sundhedsmyndigheder. Og så vil vi drøfte det med vores ekspertgruppe, som vi også vil bede pege på, om der er behov for, at vi laver yderligere videnskabelige undersøgelser i Danmark i forbindelse med en eventuel ibrugtagning af Janssen-vaccinen,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. 

Den 9. april 2021 meddelte Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, at de ville vurdere sikkerheden ved COVID-19 vaccinen fra Janssen. Det skete på baggrund af rapporter fra USA om alvorlige tilfælde af blodpropper efter brug af vaccinen.

Sat på pause i USA og Europa

Den 12. april 2021 valgte de amerikanske lægemiddelmyndigheder at sætte udrulningen af vaccinen fra Janssen på pause i USA, mens de foretog en vurdering af sikkerheden. Kort efter anbefalede Johnson & Johnson frivilligt at sætte udrulningen af COVID-19 vaccinen fra Janssen på pause i Europa. 

Konsekvenserne af EMAs konklusion på baggrund af de foreløbige undersøgelser vil nu blive vurderet i Sundhedsstyrelsen. Producenten har anbefalet, at vaccinen tages i brug igen, men resultatet af de amerikanske lægemiddelmyndigheders undersøgelser er ikke offentliggjort endnu. 

Sundhedsstyrelsen forventer at kunne komme med en udmelding vedr. Janssen-vaccinen i løbet af næste uge.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 06.05.21 Sundhed
  Nyt studie offentliggjort om bivirkninger efter AstraZeneca-vaccination

  I et dansk-norsk samarbejde har forskere vist en let øget forekomst af sjældne, men alvorlige typer af blodpropper i hjernen samt en generelt øget forekomst af venøse blodpropper (blodpropper i venerne) efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen. Risikoen for den enkelte vaccinemodtager vurderes fortsat at være meget lav.

 • 04.05.21 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen løfter sløret: Ny vaccine-melding

  Da der er god kontrol med COVID-19 epidemien i Danmark og god fremdrift i vaccinationsudrulningen med andre tilgængelige vacciner, har Sundhedsstyrelsen besluttet at fortsætte det nationale vaccinationsprogram uden at bruge COVID-19 vaccinen fra Johnson & Johnson.

 • 29.04.21 Sundhed
  Regeringen med nyt udspil: Vil tiltrække vaccineproduktion til Danmark

  Vacciner er helt centrale, når det handler om at håndtere COVID-19, og for at vi kan holde samfundet så åbent som muligt.

 • 27.04.21 Sundhed
  Børn mangler viden om vacciner

  Danske skolebørn føler sig ikke godt nok klædt på, når det gælder viden om vacciner. Samtidig har størstedelen af eleverne svært ved at skelne rigtige nyheder fra fake news. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov.

 • 26.04.21 Sundhed
  Rigshospitalet får nyt middel i kampen mod corona

  Som det første hospital i Danmark har Rigshospitalet fået en autonom desinfektionsrobot UVD Robots fra fynske Blue Ocean Robotics som en donation fra EU-kommissionen. Teknologien gives som led i bekæmpelsen af hospitalsinfektioner, Covid-19 og andre smitsomme mikroorganismer på hospitalerne