"Kommunernes problem er, at vi på mange områder slet ikke har indflydelse på styring af udgifterne, og det har konsekvenser for både vores budgetter og i det samlede regnskab", siger rådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive. Foto: Aarhus Kommune.

Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

Kommunerne befinder sig i en økonomisk spændetrøje. Det mener rådmand Jette Skive. De første fem måneder af 2015 viser, at Aarhus Kommune i år forventer at få merudgifter på omkring 80 mio. kr. til medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen. Det gælder for rigtig mange kommuner rundt i hele Danmark. På landsplan er prognosen, at medfinansieringsudgifterne er 1,2 mia. kr. større end forventet.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta her.
 
Artikler om partierne her:
 
Læs mere: Liberal Alliance
Læs mere: Socialdemokratiet
Læs mere: SF
Læs mere: DF
Læs mere: Radikale Venstre
Læs mere: Enhedslisten
Læs mere: Venstre
Læs mere: Alternativet

Efter strukturreformen i 2007 skulle kommunerne tage sig endnu mere af sundhedsområdet. Et element var, at kommunerne skulle medfinansiere det regionale sundhedsvæsen. Antagelsen var, at hvis kommunerne gjorde en ekstra indsats på sundhedsområdet, ville det betyde, at kommunerne kunne spare i udgifterne.

- Så guleroden var, at vi skulle forebygge og lave sundhedsfremme, så samfundet samlet set opnår en gevinst, siger Jette Skive og fortsætter:

- Kommunernes problem er, at vi på mange områder slet ikke har indflydelse på styring af udgifterne, og det har konsekvenser for både vores budgetter og i det samlede regnskab, hvor der ikke er samlet styring af, hvad skatteborgerens penge går til.

Skruer hospitalerne op for behandlingen på nogle områder, får kommunerne automatisk en større udgift. Også selvom kommunen selv har investeret stort i det forebyggende arbejde. - Kommunerne skal have flere og bedre styringsmuligheder på sundhedsområdet. Den kommende regering skal tage det med i forhold til evaluering af strukturreformen, siger Jette Skive.

KL, Danske Regioner og regeringen har netop gennemført en evaluering af den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet. Evalueringen bekræfter, at der er flere områder af sygehusdriften, som kommunerne ikke kan påvirke gennem forebyggende arbejde.

Emneord: Aarhus Kommune, Jette Skive, Sundhed, Velfærdsdebat, FV2015
Aarhus Kommune på DenOffentlige.dk Aarhus Kommune
Aktivitet: Artikler: 176 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

5 seneste job

TILMELD NYHEDSBREV

Få også tema-nyhedsbrevene:

Læs også

 • 15.03.19 Social
  Mere helhed for borgerne: Social og beskæftigelse i en forvaltning

  Rådmand Kristian Würtz foreslår at forenkle organiseringen ved at lægge de to forvaltninger – Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen – sammen til én forvaltning under en fælles ledelse og med seks nye driftsområder, der sammenkobler de sociale og jobrettede indsatser til borgerne.

 • 20.06.18 Infrastruktur
  Politisk aftale på plads: Aarhus klar til at forny udsatte boligområder

  En by i social balance. Det er målet for den politiske aftale, der netop er indgået af et bredt flertal i Aarhus Byråd. Aftalen fastlægger den politiske ramme for drøftelsen med boligforeningerne om udviklingen for byens udsatte boligområder frem mod 2030 samt byggeri af nye almene boliger. Hent aftalen her.

 • 12.06.17 Politik
  Tolv danske kommuner i Global Parliament of Mayors

  12 østjyske borgmestre i Business Region Aarhus indtræder som de første danske borgmestre i Global Parliament of Mayors - en international interesseorganisation, som består af borgmestre verden over.

 • 08.05.17 Velfærd
  Aarhus største plejehjemsfirma går konkurs

  Aarhus Kommune gør alt for at hjælpe berørte borgere, efter at hjemmehjælpsfirmaet Hjemmehjælpen A/S er gået konkurs. Rådmand vil have speedet op på ældreministerens initiativer, som skal skabe større tryghed for de ældre.

 • 27.06.17 Politik
  Her er de 44 frikommuner - i otte netværk

  Regeringen har udpeget otte frikommunenetværk, der består af i alt 44 forskellige kommuner. De får i de næste fire år frihed til at afprøve nye ideer og løsninger i praksis.