"Kommunernes problem er, at vi på mange områder slet ikke har indflydelse på styring af udgifterne, og det har konsekvenser for både vores budgetter og i det samlede regnskab", siger rådmand i Aarhus Kommune, Jette Skive. Foto: Aarhus Kommune.

Sundhedsudgifter løber løbsk for 1,2 mia. kr

Sundhedsområdet står til at blive den store vinder efter valget. Men det skal gå hånd i hånd med bedre styring, siger rådmand Jette Skive, der vil have et opgør med kommunernes manglende mulighed for at styre økonomien på sundhedsområdet.

Kommunerne befinder sig i en økonomisk spændetrøje. Det mener rådmand Jette Skive. De første fem måneder af 2015 viser, at Aarhus Kommune i år forventer at få merudgifter på omkring 80 mio. kr. til medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen. Det gælder for rigtig mange kommuner rundt i hele Danmark. På landsplan er prognosen, at medfinansieringsudgifterne er 1,2 mia. kr. større end forventet.

Folketingsvalget 2015

Få et overblik over valget med artikler og fakta her.
 
Artikler om partierne her:
 
Læs mere: Liberal Alliance
Læs mere: Socialdemokratiet
Læs mere: SF
Læs mere: DF
Læs mere: Radikale Venstre
Læs mere: Enhedslisten
Læs mere: Venstre
Læs mere: Alternativet

Efter strukturreformen i 2007 skulle kommunerne tage sig endnu mere af sundhedsområdet. Et element var, at kommunerne skulle medfinansiere det regionale sundhedsvæsen. Antagelsen var, at hvis kommunerne gjorde en ekstra indsats på sundhedsområdet, ville det betyde, at kommunerne kunne spare i udgifterne.

- Så guleroden var, at vi skulle forebygge og lave sundhedsfremme, så samfundet samlet set opnår en gevinst, siger Jette Skive og fortsætter:

- Kommunernes problem er, at vi på mange områder slet ikke har indflydelse på styring af udgifterne, og det har konsekvenser for både vores budgetter og i det samlede regnskab, hvor der ikke er samlet styring af, hvad skatteborgerens penge går til.

Skruer hospitalerne op for behandlingen på nogle områder, får kommunerne automatisk en større udgift. Også selvom kommunen selv har investeret stort i det forebyggende arbejde. - Kommunerne skal have flere og bedre styringsmuligheder på sundhedsområdet. Den kommende regering skal tage det med i forhold til evaluering af strukturreformen, siger Jette Skive.

KL, Danske Regioner og regeringen har netop gennemført en evaluering af den kommunale medfinansiering på sundhedsområdet. Evalueringen bekræfter, at der er flere områder af sygehusdriften, som kommunerne ikke kan påvirke gennem forebyggende arbejde.

Emneord: Aarhus Kommune, Jette Skive, Sundhed, Velfærdsdebat, FV2015
Aarhus Kommune på DenOffentlige.dk Aarhus Kommune
Aktivitet: Artikler: 180 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.