Svage på kontanthjælp skubbes væk fra arbejdsmarkedet

Selvom arbejdsløshedstallene bliver bedre, er de svageste på kontanthjælp blevet flere.

Mens ledigheden falder, stiger antallet af de kontanthjælpsmodtagere, som er længst væk fra arbejdsmarkedet.

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser således, at 10.000 personer gennem det seneste år har fundet et job, mens antallet af de svageste kontanthjælpsmodtagere i samme periode er vokset med 6300, skriver Information.

Stigningen i antallet af svage kontanthjælpsmodtagere er et tegn på, at vendingen på arbejdsmarkedet slet ikke er så stærk endnu.

- På overfladen kunne det godt se ud, som om arbejdsløshedstallene er lidt bedre, og at arbejdsmarkedet derfor har det bedre.

- Men det, vi kan konstatere, er, at der stadig er flere folk, der bliver presset ud af arbejdsmarkedet, siger senioranalytiker i AE-Rådet Erik Bjørsted til Information.

Ifølge AE-Rådet er gruppen af svage kontanthjælpsmodtagere siden krisen vokset med 40.000 personer, så de ikkearbejds-markedsparate nu udgør 70 procent af alle kontanthjælpsmodtagere.

Thomas Bredgaard, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, betegner stigningen blandt de svage kontanthjælpsmodtagere som "stærkt bekymrende", da det er en vanskelig gruppe at bringe tilbage i arbejde.

- Det er et stort arbejdsmarkedspolitisk problem, som man bliver nødt til at adressere, siger han.

Thomas Bredgaard vurderer, at udviklingen er et tegn på, at arbejdsmarkedet er blevet mindre rummeligt, fordi virksomhederne har skåret ind til benet og ikke har plads til de mindre produktive medarbejdere.

Radikale Venstres arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq, erkender, at udviklingen er "bekymrende", og at den viser, at det fortsat er et område, der skal følges tæt.

Han peger dog på, at man endnu mangler at se effekterne af den kontanthjælpsreform, som trådte i kraft ved årsskiftet.

Michael Svarer, der er økonomisk vismand og økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, vurderer også, at tallene understreger, at "der ikke er sket en vending på arbejdsmarkedet endnu".

/ritzau/

 

Emneord: Kontanthjælp, Svage, Kontanthjælpsreform, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, Thomas Bredgaard, Michael Svarer
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 08.01.14 Ole Jakobsen
  Reformerne som kan ses i tallet, ikke arbejdsløshed.

  Der tages udgangspunkt i, at de svageste på kontanthjælp er på netop kontanthjælp udelukkende på grund af ledighed, men ser man bag om årsagen, så findes svaret nok mere i, at stigningen af svage ledige skyldes fx. sygdom, som i dag hænger på kontanthjælp ud fra tesen om, at alle har en arbejdsevne i forhold til det ordinære arbejdsmarkede.
  Mange af de svage på kontanthjælp ville nok, før førtidspensions reformen og afskaffelse af efterlønen, have været fordelt i netop disse to grupper. At fastholde, at folk på kontanthjælp bare er ledige skævvrider billedet. Kontanthjælp er i dag reelt den enste velfærdsydelse der er tilbage. Alle andre overførselsindkomster er under udfasning.

  Nadeem Farooq Fra de radikale udtrykker bekymring, men venter og ser resultatet af kontanthjælpsreformen. Der vil være færre på kontanthjælp, men tilgengæld flere uden forsørgelse, det er vel næppe et succeskriterie.

  Michael Svarre udtaler, at der næppe er sket en vending på arbejdesmarkedet. Hvordan kan man komme med den betragtning ud fra tallene om kontanthjælpsmodtagere. Arbejdsmarkedet er vel ikke mere eller mindre rummeligt end det altid har været. Er det ikke mere synet på mennesker, der har ændret sig til det værre. Tallene viser mere, at det er velfærdsstaten der er blevet væsentlig mindre rummeligt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også