Svenske boligafdrag er øget de senere år og forventes at stige yderligere med de nye afdragsregler. Allerede nu er Sveriges husholdninger europæisk spareduks med en den største opsparing af disponibel indkomst. Foto: Flickr – Henrik Ström

Sverige er spareduks – danskere bruger løs

Det skærpede svenske afdragsregler for boliglån rammer et land, der allerede er flittige til at betale af på boliggæld og spare op. Svenske husholdninger har europarekord i opsparing og lægger mere end dobbelt så meget til side som danskerne.

De svenske husholdningernes opsparing kommer næste år at stige ud over det nuværende rekordhøje niveau. Det forudser Nordea, der har vurderet konsekvenserne af de nye regler for tvunget afdrag for boliglån. Allerede i år er det gennemsnitlige afdrag for nye boliglån steget med 70 procent siden 2013, så det nu udgør 4,2 procent af indkomsten mod tidligere 2,7 procent.

”Husholdningernes opsparingskvote er steget til det højeste niveau i mere end 20 år. Svenske husholdninger sparer også meget i et internationalt perspektiv. Allerede 2013 nåede svenske husholdningers opsparingskvote cirka 15 procent, hvilket var højst i Europa,” skriver Nordea i en markedskommentar.


Ifølge EU´s statistiske samarbejde, Eurostat er europæiske husholdningers gennemsnitlige opsparingskvote som andel af den disponible indkomst godt 11 øre af hver disponibel krone, mens Danmark har en af Europas laveste opsparingskvoter og kun lægger knap syv øre til side af hver krone.

Med de nye svenske afdragsregler skal låntagere fremover årligt afdrage to procent af det oprindelige lånebeløb indtil restgælden er 70 procent af boligens værdi. Derefter skal der hvert år afdrages en procent på lånet indtil gælden er 50 af boligværdien. En højt gældsat husstand med en belåningsgrad på 85 procent vil med det nye forslag månedligt skulle afdrage 1.700 kroner for hver million kroner i lån.

”Nu afdrager alle husholdninger med en belåningsgrad som overstiger 75 procent. Undersøgelsen viser også, at afdragene er steget uansat belåningsgrad, det vil sige også dem med lavere belåning afdrager mere”. (News Øresund)

FAKTA: Svenskere gemmer hver syvende krone
Opsparingskvoten i svenske husholdninger er Europas største med godt 15 øre af hver disponibel krone i indkomst. Dermed overgår svenskerne Norge en lille smule og sparer mere end dobbelt så meget op som danskerne, der sætter mindre end syv øre til side af hver krone i disponibel indkomst.

Opsparingskvote, 2013
Danmark               6,87
Norge                  13,89
Sverige                14,94
EU                       10,90

Kilde: Eurostat. (News Øresund)

Emneord: News Øresund, Opsparing, boliggæld, Boligværdi, Privatøkonomi
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 08.06.20 Politik
  Lønkompensationsordningen skal udfases

  Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om en udfasning af den midlertidige lønkompensationsordning for lønmodtagere frem til og med 29. august. Herefter ophører ordningen.

 • 02.06.20 Politik
  Så meget har regeringen sparet på konsulenter

  Regeringen, KL og Danske Regioner er som en del af økonomiaftalerne for 2021 blevet enige om, at forbruget af eksterne konsulenter i kommuner og regioner er for højt og skal nedbringes. Dermed er der nu under et år efter regeringens tiltrædelse aftalt eksterne konsulentbesparelser i den offentlige sektor på i alt 2 mia. kr. årligt. To tredjedele af regeringens ambition om årlige konsulentbesparelser på 3 mia. kr. er således nået.

 • 29.05.20 Politik
  Beskæftigelsesministeren: Vi må forvente, at flere vil miste jobbet, når hjælpepakkerne udløber

  De officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik viser en stigning i ledigheden på 35.500 fuldtidspersoner i april 2020. Ledigheden er på 152.800 fuldtidspersoner svarende til 5,4 procent af arbejdsstyrken. Stigningen i ledigheden overstiger langt de stigninger, vi så i begyndelsen af 2009, hvor ledigheden steg allermest som følge af finanskrisen. Ledigheden er i alt steget med 49.400 i marts og april.

 • 26.05.20 Politik
  Danmark sender 150 millioner kroner ekstra i klimabistand til verdens fattigste

  Regeringen er sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blevet enige om at give 150 mio. kr. ekstra klimabistand til verdens fattigste. Pengene stammer fra finansloven 2020, hvor aftalepartierne blev enige om at afsætte 150 mio. kr. i tillæg til den generelle udviklingsbistand på 0,7 pct. af BNI.

 • 19.04.17 Velfærd
  Millioner til forskning i ulighed: Nu skal årsager til din adfærd undersøges

  Økonomi-professor Claus Thustrup Kreiner skal stå i spidsen for nyt grundforskningscenter, som fokuserer på menneskers adfærd og dets betydning for økonomisk ulighed.