Svindelsagen: Mand anholdt i Sydafrika

En mand er anholdt for at have rådet over de penge, som er blevet stjålet fra Socialstyrelsen.

En mand er blevet anholdt i Sydafrika i sag om svindel for 111 millioner kroner, oplyser Bagmandspolitiet i en pressemeddelelse.

Manden er blevet anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg tirsdag aften, da han forsøgte at rejse ud af landet.

Han er mistænkt for hæleri af særlig grov beskaffenhed. Han har angiveligt fået del i de penge, som 64-årige Britta Nielsen ifølge Bagmandspolitiet har svindlet sig til i Socialstyrelsen.

- Manden i lufthavnen er anholdt, fordi vi mener, han har haft en hovedrolle i at bruge pengene, som savnes i Socialstyrelsen, siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Bagmandspolitiet.

- Derfor er han sigtet for omfattende hæleri, som kan give op til otte års fængsel under særligt skærpende omstændigheder, siger han i pressemeddelelsen.

Skandalerne i det offentlige

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

Manden er beskyttet af et navneforbud. Det er derfor ikke tilladt at komme nærmere ind på hans relation til Britta Nielsen, da det muligvis vil kunne identificere ham.

Dagen efter anholdelsen blev manden varetægtsfængslet af en sydafrikansk domstol med henblik på udlevering.

Herhjemme har en domstol vurderet, at der er grundlag for at varetægtsfængsle manden. Det er sket under et retsmøde, hvor manden ikke selv var til stede - det kaldes at blive fængslet "in absentia".

Thomas Anderskov Riis fortæller, at han betragter anholdelsen som et vigtigt skridt i efterforskningen af sagen.

Adspurgt om han mener, at anholdelsen kan føre til en anholdelse af den efterlyste kvinde, svarer han:

- Jeg tror, at alle skridt, herunder anholdelser, kan føre til en nærmere opklaring af den samlede efterforskning. Hvorvidt det fører til, at vi får den mistænkte i sagen anholdt før eller siden, er for tidligt at sige noget om, siger han til Ritzau.

Han fortæller, at politiet endnu ikke har haft mulighed for at afhøre manden. Derfor vides det ikke, hvordan han forholder sig til sigtelsen.

Udover manden er to kvinder mistænkt for at have deltaget i hæleriet. Ligesom manden er de beskyttet af navneforbud. Derfor kan deres relation til Britta Nielsen heller ikke nævnes.

De to sigtede kvinder har politiet i modsætning til de to andre ikke krævet fængslet.

- Efterforskningen er en dynamisk proces. Hvis man havde det indblik, som vi, der sidder med sagen, har, så er nogle relevante at varetægtsfængsle, mens andre skal nyde retsstillingen ved at være sigtet, men ikke nødvendigvis anholdes, siger Thomas Anderskov Riis.

/ritzau/

Emneord: Socialstyrelsen, Skandaler, Svindel, Kriminalitet, 021118
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også