Syge udlændinge blev stadig fejlinformeret efter Støjberg-erkendelse

I tre måneder blev syge udlændinge fejlinformeret om humanitært ophold på Nyidanmark.dk.

I tre måneder blev alvorligt syge udlændinge vejledt forkert om mulighederne for at få humanitært ophold i Danmark, selv om Inger Støjbergs Udlændinge- og Integrationsministerium havde erkendt, at praksis på området skulle ændres som følge af Paposhvili-dommen fra Menneskerettighedsdomstolen.

Det fortæller Radio24syv, som i begyndelsen af året afdækkede ministeriets ulovlige administration i sager om svært syge udlændinge, der ønskede humanitært ophold.

Det fik ministeriet til at sætte en række sager i bero og vurdere Paposhvili-dommens betydning, og i en pressemeddelelse udsendt af Udlændinge- og Integrationsministeriet lørdag den 6. januar blev muligt berørte ansøgere bedt om at rette henvendelse, hvis man mente, at ens sag kunne være omfattet af de nye regler.

Men ministeriet oplyste ikke om de nye regler på portalen for humanitære opholdstilladelser på Nyidanmark.dk, som ellers er den officielle indgang for udlændinge, der ønsker at søge om humanitært ophold.

Under fanen “Hvad er betingelserne?” blev besøgende i stedet mødt med den gamle praksis fra 2010 og en formulering om, at store medicinudgifter f.eks. ikke har betydning for sagsbehandlingen. Netop det forhold kan få afgørende betydning med Paposhvili-dommen og er en markant ændring.

Få overblik fra DenOffentlige

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

”Det forhold, at du ikke har råd til behandling i hjemlandet, har ingen betydning for ministeriets afgørelse, og det kan derfor heller ikke føre til meddelelse af en opholdstilladelse,” fremgik det af hjemmesiden på et tidspunkt, hvor ministeriet havde erkendt, at praksis på området skulle ændres.

Og det er ‘vildledning’, siger professor i forvaltningsret fra Aalborg Universitet, Sten Bønsing.

“Det er klart, at det er vildledning, hvis man kun henviser til en gammel praksis, når der enten er en ny eller er en ny praksis på vej. Så er det vildledning, hvis man ikke informerer om det,” siger han og tilføjer, at der som minimum burde have været et link til pressemeddelelsen fra den 6. januar eller et forbehold, som nævnte den nye praksis.

“Det kan godt være, at myndighederne ikke er fuldt klar på, hvad de nye retningslinjer skal være, men så må der som minimum være et forbehold eller en bemærkning om, at der er en ny praksis på vej. Det skal der være en bemærkning om, sådan at man ved det, når man gå ind på siden og vil informeres om sin retsstilling,” siger Sten Bønsing.

Den forkerte vejledning nåede at være på Nyidanmarks portal for humanitære opholdstilladelser tre måneder efter ministeriets pressemeddelelse fra den 6. januar, og først da Ombudsmanden den 27. marts påpegede fejlen og siden Radio24syv den. 4 april, reagerede Udlændinge- og Integrationsministeriet ved at fjerne de forkerte afsnit den 5. april.

“Da I henledte opmærksomheden på det ukorrekte tekstafsnit på hjemmesiden i sidste uge, fjernede ministeriet det, og der er nu på hjemmesiden indsat henvisning til bl.a. det nye notat,” oplyser ministeriets presse-enhed i en mail seks dage efter Radio24syvs henvendelse i sagen.

Det er uvist, om den forkerte vejledning har haft konsekvenser for ansøgere, og minister Inger Støjberg ønsker ikke at stille op til interview i sagen, men Jytte Lindgård, der er formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, frygter, at de ukorrekte afsnit kan have afholdt syge udlændinge fra at søge om humanitært ophold

“Den forkerte vejledning kan have bevirket, at udlændinge ikke klager over deres afgørelse og måske heller ikke søger. Det er uheldigt, hvis de kunne være berettiget til det. Det kan jo ikke nytte noget, at alle skal gå til en advokat med de her ting, for det har folk ikke råd til,” siger hun til Radio24syv og kalder det “chokerende”, at ministeriet har henvist til den gamle praksis.

“Man bør kunne stole på de relevante myndigheders hjemmesider. Hjemmesider bør være rimelig opdaterede. Derfor er det dybt chokerende, at ministeriet ikke har ændret hjemmesiden. Det, der også er vigtigt at se på, er, at det netop er folk, som er syge, der søger om humanitært ophold. Derfor er det dobbelt uhensigtsmæssigt, at de ikke kan få en ordentlig vejledning,” siger Jytte Lindgård.

Historien på Radio24syv

 

Emneord: 120418, Paposhvili-dommen, Inger Støjberg, Sten Bønsing, Radio24syv, Jytte Lindgård, Nyidanmark
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 25.06.21 Politik
  Her er de nye rejsevejledninger

  Udenrigsministeriet opdaterer ugentligt rejsevejledningerne for EU og Schengenlandene på baggrund af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut. Nedenfor er et overblik over, hvad der er gældende fra lørdag den 26. juni kl. 16.

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 05.04.18 Kultur
  Nyt medieudspil: Momsfritagelse til digitale medier og 40 procent af TV 2 skal sælges

  Regeringens medieudspil lægger blandt andet op til, at digitale medier momsfritages. Her er et overblik.

 • 26.10.16 Velfærd
  Hvornår er uvidenhed blevet en kvalitet?

  Resultatbaseret styring eller tillidsbaseret ledelse? New Public Management eller New Public Governance? Er det enten-eller - eller både-og? Og hvor skal snittet i givet fald ligge?

 • 01.06.11 Social
  Indsatsen mod socialt bedrageri skærpes 1. juli

  Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag, som skærper kontrollen med udbetalinger af offentlige ydelser. Med de nye regler er staten bedre rustet i kampen mod, at offentlige forsørgelsesydelser bliver udbetalt til borgere, der ikke har ret til ydelserne.