Sygefraværet stiger på de udflyttede statslige arbejdspladser

Sygefraværet stiger kun på de udflyttede statslige arbejdspladser, skriver Ugebrevet A4. Statens Administration havde et fravær på 19.1 dage sidste år mod 14.1 dag året før. I Geodatastyrelsen steg fraværet fra 7.5 til 11.5 sygedage.

Medarbejderne på de udflyttede, statslige arbejdspladser var i 2016 mere syge end medarbejderne på de statslige arbejdspladser, der bliver på deres vante matrikel.

Det skriver Ugebrevet A4.

Udflytning af statslige arbejdspladser

Vi har samlet alle historier om udflytningsplanerne.

Læs meget mere her

Statens Administration, der er flyttet til Hjørring, havde i 2016 det højeste sygefravær i hele staten, hvis man fraregner instanser, som har færre end 50 årsværk. Fraværet lå på 19,1 dage om året mod 14,1 i 2015. I Geodatastyrelsen, der er flyttet til Nørresundby, steg det fra 7,5 arbejdsdage i 2015 til 11,5 arbejdsdage i 2016.

Det fremgår af en ny opgørelse af sygefraværet i staten foretaget af Moderniseringsstyrelsen for Ugebrevet A4. Den viser, at sygefraværet er steget i alle udflyttede instanser med flere end 100 årsværk - undtaget Naturerhvervsstyrelsen, der har oplevet et mindre fald. Til sammenligning faldt det samlede sygefravær i staten i 2016 til 8,4 fra 8,7 dage i 2015.

I Cepos mener værdipolitisk chef, Mia Amalie Holstein, ikke, at udflytningen af statslige arbejdspladser harmonerer med regeringens målsætning om at forøge produktiviteten i den offentlige sektor.

- Det er et klassisk eksempel på kontekstbaseret fravær. Det vil sige, at fraværet er knyttet til arbejdsmiljøet. Det er et tegn på, at udflytningen har skabt demotiverede medarbejdere, siger hun til Ugebrevet A4.

Den vurdering deler forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Effekten er en lavere produktivitet. Der er nok ikke mange af de instanser, hvor man hiver vikarer ind. Det vil sige, at det formentlig betyder, at produktiviteten falder en smule på grund af det her. Hvis man alligevel ved, at man er på vej til at finde sig et nyt job, så er man ikke længere så bekymret over sit sygefravær, siger Roger Buch.

Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde(V), kan ikke genkende billedet af, at der generelt skulle være en sammenhæng mellem udflytning af arbejdspladser og stigninger i sygefraværet.

- Sygefraværet er på nogle af de udflyttede arbejdspladser steget i 2016, mens det på andre er faldet. Det samme gør sig gældende for ikke-udflyttede arbejdspladser, skriver hun i en mail til Ugebrevet A4 og tilføjer:

- For de udflyttede arbejdspladser gælder endvidere, at der i perioden 2015-2016 er sket store udskiftninger i medarbejderstaben. Der vil i sygefraværstallene for 2016 både indgå tidligere og nye medarbejdere, hvilket er medvirkende til, at fraværstallene bør betragtes som et midlertidigt billede af de udflyttede arbejdspladsers sygefravær.

Emneord: Sygefravær, Statens Administration, Geodata, Udflytning af arbejdspladser, Statsansatte
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 09.03.17 Kurt Wissendorf Møller
  Hvad er den underliggende dagsorden for A4?

  Det er naturligvis en god ting, at osse A4 deltager i debatten om sygefravær i den offentlige sektor, og ovenikøbet laver undersøgelser herom.
  Det er dog påfaldende, at man udråber udflytning af statslige arbejdspladser som tema. Man kan ikke helt undgå at få den opfattelse, at der ligger en politisk dagsorden bag.
  Der vil naturligvis være et større fravær i en periode, mens omstillingen står på. Bag det er der givetvis mere end bare sygdom. De afslapningsdage, der har været en del af praksis på københavnske arbejdspladser, kan jo være flyttet med ud, ligesom problemer med at få børnene integreret kan falde ud i sygedage, såhhh, hvis vi kunne få en mere detaljeret undersøgelse end bare aflæsning af statistik, ville det være dejligt.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også