Sygeplejerske: Patienter får beroligende medicin, så vi kan gå fra dem

Patienter får sovemedicin, fordi personalet har for travlt, siger sygeplejerske til DR Sjælland. Patientformand er chokeret.

Lena Sommer arbejder på intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital Køge, som har fået et påbud fra Arbejdstilsynet på grund af for højt arbejdspres. Et arbejdspres, der jævnligt går ud over de alvorligt syge patienter på afdelingen. Det skriver DR Sjælland.

- Vi bliver nogle gange nødt til at gå fra patienterne, som er komplekse, og mange af dem ligger i respirator. Nogle af patienterne får noget sovemedicin for at holde sig i ro. Nogen gange er det nødvendigt at give dem mere, for at de skal sove, hvis vi ikke er på stuen. Det er for, at de ikke hiver tuben ud, når de ligger i respirator, eller en arteriekanyle, så de forbløder, siger sygeplejerske Lena Sommer til DR Sjælland.

Hun er godt klar over, at det ikke er hensigtsmæssigt at skrue op for den beroligende medicin til patienterne.


- Det er noget skidt, fordi det forlænger patienternes indlæggelsestid, og deres sygdomsperiode kan blive mere langstrakt, siger hun til DR Sjælland.

LÆS OGSÅ: Skarpe reaktioner: Vanvittigt og syg kultur

Intensivafdelingen på Køge Sygehus har plads til otte patienter. Om aftenen er der seks sygeplejersker, og om natten er der fem på vagt, fortæller Lena Sommer.

- Så der er nogle, der skal passe to patienter, og hvis der er nogle af patienterne, der er urolige, eller hvis man skal tage imod en ny patient, er man nødt til at være to om det og gå fra en patient.

Tidligere har sygeplejerskerne indberettet den øgede medicinering som en såkaldt utilsigtet hændelse. Et redskab, man bruger for at tage ved lære af fejl og kunne rette op på dem. Men det sker ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet ikke længere, fordi den øgede brug af beroligende medicin sker dagligt.

- Vi har så travlt, at vi ikke får skrevet de utilsigtede hændelser, for så skal du egentlig sidde og gøre det på overarbejde, siger Lena Sommer.

Det ekstremt høje arbejdspres på intensivafdelingen har ifølge rapporten fra Arbejdstilsynet, som DR Sjælland har fået aktindsigt i, stået på i flere år, men er intensiveret i 2015 og frem til april 2016, hvor Arbejdstilsynet besøgte afdelingen.
En medarbejder peger ifølge rapporten på, at "det ville få konsekvenser for flere patienter, der fik forværret deres tilstand eller døde, hvis plejepersonalet ikke arbejdede i det omfang, de gør.

Lena Sommer er selv meget påvirket af, at hun ikke føler, hun yder sit bedste i dagligdagen.

- Det er frustrerende, at man ikke kan give den pleje og behandling, man er uddannet til at gøre, og man ved, det kan gøres bedre. Det forstyrrer både min faglige stolthed, og hvad jeg synes er rimeligt overfor både patienter og pårørende, siger hun til DR Sjælland.

Patientformand chokeret

Formand for Danske Patienter Camilla Hersom er mildt sagt rystet:

- Jeg er oprigtigt chokeret over den her sag. At vi i Danmark i 2016 bedøver patienter, fordi ikke har tid til at tage os af dem. Det er fuldstændigt uacceptabelt af en lang række årsager. Det må simpelthen ikke fortsætte, siger hun til DR Sjælland.

Hun mener, at sagen er ekstra alvorlig, fordi der ikke er tale om et enkelt tilfælde. Medicineringen er foregået helt systematisk i en lang periode.

- Det vidner jo om, at vi har at gøre med en afdeling, der er helt ude i tovene. Det er fuldstændig uacceptabelt og det må rettes op øjeblikkelig.

Det er ikke bare hos sygehusets ledelse, men også på regionsniveau, understreger Camilla Hersom.

- Det går jo ikke. Der sker fejl og utilsigtede hændelser, hvor mennesker mødes. Men hvis det bliver systematisk over flere år, så har vi at gøre med en syg kultur.
Der skal i følge patientformanden tilføres ressourcer, så personalet har mulighed for at tage sig ordentligt af patienterne, siger hun til DR Sjælland og tilføjer:

- De patienter, der ligger på intensivafdeling, er i bogstaveligste forstand dødsyge. De kan ikke tåle, man eksperimenterer med deres behandling.

Emneord: Patienter, Patientsikkerhed, Køge Sygehus, Sygeplejersker, Indlæggelser, Sundhedsvæsnet, Camilla Hersom, Sundhedsbureaukratiet
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 19.08.16 Peter Hansen
  Hvor er Sundhedsstyrels Tilsyn henne? Hvorfor er en sygeplejerske autoriseret?

  http://stps.dk/da/sundhedsprofessionelle-og-myndigheder/tilsyn-med-sundhedspersoner

  Vi bruger mange forskellige kilder til at holde os underrettede om mulige problemer med patientsikkerheden. F.eks.:

  Klageafgørelser fra Styrelsen for Patientsikkerhed med kritik af specifikke sundhedspersoner

  Bekymringshenvendelser fra f.eks. patienter, pårørende, kolleger, hospitaler, misbrugscentre, plejehjem og politi.

  Overvågning af ordinationer. Alle apoteker er forpligtet til at tjekke om læger, der udskriver afhængighedsskabende medicin, har fuld ordinationsret. Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger også om, der er læger, der udskriver ekstraordinært store mængder medicin.

  Ligsyn, foretaget af Styrelsen for Patientsikkerheds overlæger.

  Omtale i medierne.

  Med venlig hilsen

  Bilag

  http://www.dr.dk/nyheder/indland/danske-regioner-graensen-er-naaet-sygehuspersonalet-kan-ikke-loebe-hurtigere


  Læs også

  Regionshospital Randers: Flere læger og koordinerende sygeplejer skal lette arbejdspres

  Stort pres på akutafdeling i Randers: Udskyder pleje og ordinering af medicin

  Sundhedsministeren skal i samråd om bedøvede patienter i Køge

  Dansk Sygeplejeråd: Mange lignende situationer på danske sygehuse

  Sygehusledelse har længe kendt til unødvendig brug af medicin

  Regionrådsformand: Brug af beroligende medicin er ikke i orden

  Minister om bedøvelse af patienter i Køge: 'Fuldstændig uacceptabelt'

  Hospitalsdirektør om unødvendig medicinering: 'En svært uheldig praksis'

  Ekspert: Unødig beroligende medicin forlænger patienters sygehusophold

  Patientformand om beroligende medicin: Vi har at gøre med en syg kultur

  http://dknyt.dk/sider/artikel.php?id=84540#.V7c3aIU6A4Y

  Pressede sygeplejersker i Køge vasker ikke hænder

  http://dknyt.dk/sider/artikel.php?id=84552#.V7c77IU6A4Y

  Arbejdstilsynet har afgivet i alt 37 påbud til sygehuse, hvor personalet er overbebyrdet


 • 19.08.16 Peter Hansen
  Autoriserede sundhedspersoner har et skærpet personligt ansvar

  Kære sygeplejersker og alle andre autoriserede sundhedspersoner, i hospitalsvæsnet.

  Hvor er det ynkeligt, at overvære at Jeres ekstreme dårlige arbejdsforhold, vælger I at lade pressen og Arbejdstilsynet løse.

  Jeg vil hermed opfordre familierne der har patienter liggende på intensiv afdelinger, og som er blevet ekstra bedøvet grundet travlhed, politianmelde overtrædelse af autoritetsloven.

  Arbejdstilsynet har talt. Arbejdstilsynet har netop ved lov fået forbud imod indtrængen på privatgrund, uden dommerkendelse. Stor jubel fra blå blok.

  Medlemmerne af kommunernes kontrolgrupper, arbejder for konstant overvågning af især enlige mødre. Uden dommerkendelse.

  Medlemmerne af kommunernes kontrolgruppe arbejder for adgang til vores hjem uden dommerkendelse.

  Medlemmerne af kommunernes kontrolgruppe arbejder for fri afhøring af vores naboer, uden dommerkendelse og vores viden.

  Sundhedsministeren og mange andre kommer nu ud fra deres skjul og proklamere hvor forfærdeligt det hele er. Det skal der nu gøres noget ved.

  Sygeplejerskerne oplyser:

  "Jeg oplever rigtigt pressede kollegaer med tårer i øjnene, der ikke får spist, der ikke får tisset i løbet af en vagt," JØSSES, hvor ynkeligt!

  Konsekvensen:

  Patienter som ligger på intensiv afdeling får lige en ekstra lille sprøjte, så kan vi lære det, kan vi. Lig stille, vi har travlt.

  Lovgivningen om indberettelse af utilsigtede hændelser skider I flot på. Vi har jo travlt.

  Lægeordineret medicin skider i på. Vi har travlt, derfor udskyder vi patientens behandling. Vi har jo travlt.

  Sundhedsministeren og samtlige sundhedsordfører i Sundhedsudvalget SUU.

  Alle problemer kommer altid bag på dem. Men tidligere, hvor fremtrædende politikere og meningsdannere kalder handicappede børn og unge for "GØGEUNGER" var der ingen reaktion.

  Da venstre politikere foreslog, at samle de 100 værst psykisk handicappede udad-reagerende samlet et sted, således at vi kunne medicinere dem til passivitet. Så kunne vi fyre samtlige socialpædagoger og have een psykiater til at passivisere disse ulykkelige mennesker. Ingen reaktion, overhovedet.

  Så kære sygeplejersker det er jo netop disse sorte tanker i følger. I har jo så travlt. Giv ham den urolige en sprøjte til, vi har travlt så kan han sgu lære det!

  At i har arbejdsforhold, hvor I har tåre i øjnene og ikke har tid til at tisse, det er Jeres og alene Jeres problem. Det kaldes en arbejdskamp, som tages op i samarbejdsudvalget og koordineres med fagforeningen. Punktum.

  Men her ser vi måske Jeres manglende acceptable arbejdsforhold. Hvor mange af Jer er medlem af en fagforening som i gamle dag kendte til ordet solidaritet?

  Jeres arbejdsforhold er Jeres problem og skal ikke betales af patienter som i livskritisk situation overlades i Jeres varetægt med ulovligheder og ekstra bedøvelse, BEVIDST udført af autoriserede sundhedspersoner. JØSSES hvor er I ynkelige.

  Hvis I tror, at nu sundhedsministeren og Jeres chefer nu får løst Jeres arbejdsforhold er I sgu naive.

  Skulle jeg eller min familie endnu engang havne på intensiv afdeling, vil vi være meget kritiske og følge behandlingen nøje gennem aktindsigt, fordi vi kan ikke stole på at I overholder alle etiske og lovgivningsmæssige regler. I har jo så travlt.

  Hvis ikke I retter ind og overholder lovgivningen er I ikke værdige til at være autoriserede sundhedspersoner!

  JØSSES hvor er I ynkelige.

  Med venlig hilsen
  Statsautoriseret flymekaniker
  Tidligere bruger af intensiv afdeling.

  Bilag
  https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=138178
  Bekendtgørelse af lov om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også