Sygeplejersker: Sundhedsudspil er for ukonkret

Regeringens nye sundhedsmål er fine, men der mangler konkrete tiltag for at nå dem, mener Dansk Sygeplejeråd.

Gør slik og sodavand dyrere og lav cykelstier, så danskerne gider skifte bilen ud med cyklen.

Sådan lyder rådet fra Dansk Sygeplejeråd, efter at sundhedsminister Astrid Krag (SF) onsdag har fremlagt regeringens nye sundhedsmål for danskerne.

- Man får ikke folk til at leve sundere ved at opsætte mål. Vi savner nogle helt konkrete tiltag, der er lidt bredere end de her målsætninger, siger Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen.

- Det ville for eksempel hjælpe gevaldigt, hvis priserne på slik og sodavand blev sat op. Og hvis vi gør det samme med tobak, så ville det være med til at forhindre, at unge begynder at ryge, tilføjer hun.

Regeringens syv mål er at skære i antallet af rygere, alkoholiske genstande og fed mad. Og så skal danskerne dyrke mere motion.

Målet er, at vores middellevetid om 10 år er tre år længere - og at forskellen på rige og fattige danskeres levealder udlignes. Den målsætning bakker Grete Christensen fuldstændig op om.

- Middellevetiden er væsentligt lavere for dem med ingen eller kort uddannelse end for dem, der har længere uddannelser. Det udmønter sig i, at man geografisk kan se, at man lever i kortere tid i nogle kommuner end andre, siger hun.

Regeringen vil opnå målsætningerne ved hjælp af partnerskaber med det private - og den idé falder i god jord hos administrerende direktør i Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard.

- Partnerskaber, som inddrager både det offentlige, erhvervslivet og civilsamfundet som Diabetesforeningen, er vejen til at nå resultater. Der skal tænkes nyt, hvis vi skal bekæmpe ulighed i sundhed, og det skal ske i samarbejde, siger han.

/ritzau/

 

Emneord: Sundhed, Sundhedsmål, Dansk Sygeplejeråd, Astrid Krag, Grete Christensen, Diabetesforeningen, Henrik Nedergaard
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.